25.01.14 Zdraví a nemoci

Kryptorchismus – možné řešení?

Kryptorchismus se objevuje u samců, když jedno nebo obě varlata nesestoupí do šourku. Varlata buď vůbec nejsou vidět, nebo je lze jen obtížně nahmatat. Přítomnost varlete v šourku je důležitá pro správnou tvorbu spermií, které vyžadují nižší teplotu, než je uvnitř těla. Tento problém lze řešit u mláďat homeopaticky. Úspěch sice není zaručen, ale za pokus to jistě stojí...

Čím dříve začnete s podáváním homeopatik, tím větší je pravděpodobnost, že se tento stav podaří napravit. Tedy nejlépe je podávat léky již hned v 6.-8. týdnu stáří. Jaké zvolit?

Calcarea carbonica

Obecně je tento lék vhodný pro jedince pomalého dozrávání. Jedná se o pomalá, zavalitá mláďata. Objevuje se uvolnění vaziva, tedy i vazů, které vtahují varlata do šourku. Ředění 15 CH 3krát týdně nebo 30 CH 2krát týdně.

Baryta carbonica

Pro jedince je typický zpomalený fyzický i psychický vývoj, což je spojeno i s opožděným sestupem obou varlat. Ředění 15 CH 3krát týdně nebo 30 CH 2krát týdně.

Pulsatilla

Jedná se o jemné, přítulné jedince, kteří mají obvykle problém se sestupem pravého varlete. Na místech bez srsti jsou viditelné žíly. Mají rádi teplo, ale čerstvý vzduch. Ředění 15 CH 3krát týdně nebo 30 CH 2krát týdně.

 

Causticum

Obvykle není hmatné pravé varle, jedná se o neklidné, vyhublé jedince. Ředění 15-30 CH 2krát týdně.

 

Text: Poznáváme homeopatii, Jak šetrně léčit psy a kočky, MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer, Grada, www.grada.cz