22.03.14 Zdraví a nemoci

Když na psa přijde stáří

Je přirozené, že s přibývajícím věkem ubývá psovi vitálních sil, opotřebovává se pohybový aparát, zvíře víc spí atd. Jak mu aspoň částečně ulevit?

 

Stárnutí je provázeno řadou problémů, které jsou často neřešitelné, ale zdravotní stav zvířete můžete alespoň stabilizovat. Velmi důležité je dbát na kvalitní krmivo, vhodné jsou také různé doplňky stravy (zvlášť u větších plemen psů například kloubní výživa apod.). Se psem choďte pravidelně na veterinární kliniku a pečujte o jeho chrup. Pokud zpozorujete něco neobvyklého – zvíře hubne, špatně se pohybuje, bezdůvodně kňučí aj., neotálejte s kontrolou u veterináře.

 

Pohybový aparát

 

V pokročilejším věku dochází k ochabování kosterní svaloviny, degenerativním změnám kloubů, k různým parézám (poruchám inervace některých svalů) apod. Pomocí homeopatických léků můžete rozvoj některých projevů stárnutí zpomalit a ulevit zvířeti od případných bolestí.

 

Natrum sulfuricum

Bolesti kloubů se zhoršují studeným vlhkým počasím. Bolestivé jsou nejčastěji kolena, kyčle a bederní páteř. Často se objevují i kožní problémy, různé bradavičky, šupinatá kůže, mohou se projevovat i problémy s dýchacím aparátem. Ředění 15 CH 2-3krát týdně.

 

Causticum

U starších zvířat se objevuje různé ztuhnutí kloubů a šlach, parézy a paralýzy, často také samovolný únik moči. Dochází k postupnému snížení svalové hmoty, jedná se převážně o hubené a nevrlé jedince. Objevují se bolesti kyčelních kloubů. Charakteristické je i senilní svědění kůže a bradavice na hlavě. Vhodné je lék kombinovat s homeopatikem Rhus toxicodendron. Ředění 15-30 CH 1-2krát týdně.

 

Gelsemium sempervirens

Objevuje se třes a slabost končetin, mnohdy koordinace pohybů, někdy přerušované močení, často parézy víček. Ředění 15 CH 1krát denně.

 

Kalium carbonicum

Projevují se bolesti kyčlí i bederní páteře, častěji jsou pravostranné. Můžeme pozorovat podlamování v kolenou, často i postižení oběhového systému, slabý tep. Někdy se objevuje i celková svalová slabost, i s dušností při velké námaze. Ředění 15 CH 1krát denně, po zlepšení podávat 2-3krát týdně.

 

Cocculus indicus

Slabost svalů, slabé končetiny. Objevuje se nejisté, bolestivé ohýbání a praskání v kloubech, někdy nespavost. Ředění 15 CH 1krát denně.

 

 

Oběhový systém

 

Stárnutí je mnohdy doprovázeno také nedostatečností srdce a oběhového systému, který se může projevovat kašlem, celkovou slabostí a neochotou k pohybu. S pomocí homeopatik lze zlepšit vitalitu a celkovou pohodu zvířete.

 

Arnica montana

Lék posilující kapiláry, který zlepšuje prokrvení svalů včetně srdečního svalu. Ředění 9-15 CH 1krát denně.

 

Phosphorus

Vhodný lék pro posílení srdce. Objevuje se při srdeční nedostatečnosti jak levostranné, tak pravostranné. Charakteristická je snadná unavitelnost a zimomřivost. Ředění 15 CH 3krát týdně.

 

Arsenicum iodatum

Charakterističtí jsou starší křehcí jedinci, objevují se poruchy srdečního rytmu, tachykardie a extrasystoly. Přestože mají chuť k jídlu, tak hubnou. Ředění 15 CH 3krát týdně nebo 1krát denně.

 

Arsenicum album

Vyskytují se podobné příznaky jako u předchozího léku, ale výraznější zimomřivost, dýchací obtíže se zhoršují mezi 1. a 3. hodinou ranní. Ředění 15 CH 2-3krát týdně.

 

Zdroj: Poznáváme homeopatii, Jak šetrně léčit psy a kočky, MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer, Grada www.grada.cz