12.08.13 Zdraví a nemoci

I na dovolené útočí parazité

Letní dovolené jsou v plném proudu. Čas odpočinku ale znamená také nejrizikovější období pro vaše domácí mazlíčky. Ať už si zasloužené volno užíváte na chalupě v Čechách, nebo u moře, určitě si s sebou nezapomeňte přibalit vhodný repelentní přípravek. I letošní léto je totiž ve znamení vyššího výskytu klíšťat a komárů (v ČR následek nedávných povodní).

Dovolená se zvířetem může být zábava, stačí jen dodržovat pár základních pravidel. Pokud plánujete urazit větší vzdálenost, vydejte se na cestu ráno nebo večer, kdy je o něco chladněji. Dělejte pravidelné zastávky na malé proběhnutí a dbejte na zvýšenou potřebu pitného režimu. I zvíře by mělo pravidelně pít, stejně jako vy. Aby se váš mazlík cítil dobře, vezměte mu s sebou jeho oblíbené hračky nebo deku – obzvlášť kočičky jsou fixované na domácí prostředí, známé věci je uklidní.

Ať už je cíl vaší cesty jakýkoliv, je důležité dbát na ochranu před parazity. Často ani nejsou vidět, o to víc ale dokážou potrápit. Narazit na ně můžete v Čechách, stejně tak na jihu Evropy. Kromě nepříjemného bzučení a štípanců může hmyz způsobit mnoho závažných onemocnění.

Kromě notoricky známých klíšťat jsou velmi nebezpečným záškodníkem také komáři. Mohlo by se zdát, že vzhledem ke zvířecímu osrstění nepředstavují takový problém, opak je ale pravdou. Komáři přenášejí různé nemoci, např. podkožní nebo srdeční dirofilariózu (tzv. srdeční červivost), při které „červ“ dosahuje délky 25-30 cm a parazituje v pravé části srdce psa a kočky. U zvířete pak dochází k vážnému onemocnění srdce a plic. Komáři dále přenáší leishmaniózu, která je vyvolaná jednobuněčným parazitem leishmanií. Je primárně nevyléčitelná a přenosná na člověka. Vyskytuje se běžně v teplých exotických zemích a v jižních státech Evropy (Chorvatsko, Itálie, jižní Francie, Španělsko či Řecko). V posledních letech jsme se s těmito exotickými onemocněními začali setkávat i u nás.

Na listech stromů nebo ve vysoké trávě pak čekají klíšťata - původci závažných onemocnění jako je lymská borelióza, babezióza a klíšťová encefalitida. S těmito parazity se můžeme setkat téměř po celý rok, ale v létě je jejich výskyt nejvyšší. Nesmíme opomenout ani blechy, u kterých je riziko nákazy dokonce celoroční. Na zvířeti nacházíme pouze blechy dospělé, ty však produkují vajíčka, která ze zvířete vypadávají po jeho okolí. Mohou se uchytit doma na koberci, sedačce či v autě při cestě z chalupy. Blecha preferuje psí či kočičí kůži, ale v momentě, kdy potřebuje potravu (krev), napadá i člověka. Navíc mohou být také mezihostitelem nebezpečné tasemnice.

Tím, že psy a kočky chráníme pomocí antiparazitik, chráníme i sami sebe. Do cestovního kufru proto nezapomeňte přibalit vhodný přípravek. Vybrané spot-ony mají výhodu v počtu parazitů, před kterými zvíře chrání. Pro psy jsou určeny například pipety Advantix (ale pozor - kočky netolerují jejich účinnou látku permethrin). Abyste dosáhli žádaného účinku, je nezbytné aplikaci pravidelně opakovat jednou za měsíc. Velkou výhodou přípravku je jeho odolnost vůči vodě (účinnost se nesnižuje). Obojky poskytují zase ochranu až na 8 měsíců. Pro psy i kočky je určen například obojek Foresto, který u psů navíc účinkuje proti všenkám a byla prokázána účinnost také proti svrabu. Působí repelentně i proti klíšťatům a je bez zápachu. Jedna z obsažených účinných látek způsobí tzv. hot foot efekt, neboli efekt rozpálené plotny, který znemožní setrvání parazita na kůži psa či kočky. Oba druhy přípravků jsou volně prodejné u veterinářů, v lékárnách nebo v obchodech s chovatelskými potřebami. K okamžitému hubení parazitů i na ošetření okolí zvířete, například pelíšku, který bývá častým místem výskytu vajíček blech, se hodí zase různé antiparazitární spreje (např. Bolfo aj.).