17.10.16 Zdraví a nemoci

Hypotyreóza u psů

Nejen lidé, ale i psi mohou trpět nedostatečnou funkcí štítné žlázy. Jako hypotyreóza se označuje stav, kdy je v organismu snížená koncentrace hormonů tyroxinu T4 a trijodtyroninu T3. Příznaky odpovídají snížené aktivitě metabolismu.

Koho nejčastěji postihuje?

Obvykle psy ve věku 4-10 let. Více se objevuje u kastrovaných zvířat (nezáleží na pohlaví). Určitá plemena jsou více predisponovaná, například labradorský a zlatý retrívr, německá doga, dobrman, rhodéský ridgeback, irský setr, jezevčík, kokršpaněl, bernský salašnický pes atd.

Jaké jsou příznaky?

Diagnostika není jednoduchá, protože klinické příznaky se rozvíjejí měsíce až roky a obvykle jsou zaměňovány s příznaky stárnutí. Psi, kteří trpí hypotyreózou, jsou často letargičtí, snadno se unaví, mnohdy tloustnou, rány na kůži se hůře hojí. Charakteristická bývá i nižší teplota a pomalejší srdeční frekvence. Někdy se objevuje nadměrné vypadávání srsti s místy úplně bez srsti, hnisavé záněty kůže, nadměrné ukládání barviva v kůži, vestibulární syndrom (naklánění hlavy na stranu, někdy i náklon těla, vrávorání, padání), myxedem (otoky očí a tzv. „tragický výraz“ tváře). Nekastrovaná zvířata mohou být neplodná. Zvíře však nemusí vykazovat všechny příznaky hypotyreózy.

A co diagnostika a léčba?

Aby se tato nemoc správně diagnostikovala, je nutné udělat psovi hematologické a biochemické vyšetření. Pokud hypotyreózu veterinář potvrdí, pes dostává speciální léky, které rychle pomohou, musí se však brát pravidelně a dlouhodobě. K dostání je i speciálními krmivo pro nutriční podporu léčby psů s hypotyreózou. Až u 90% případů léčené hypotyreózy si psi užívají plnohodnotného života až do vysokého věku.