07.03.17 Zdraví a nemoci

15 faktů o torzi žaludku

Torze žaludku je jedno z nejzávažnějších onemocnění, které hrozí především velkým plemenům psů. Pokud není zvíře během krátké doby operováno, většinou umírá.

  1. Torze žaludku postihuje především starší, velké psy a psí plemena, která mají hluboké hrudní koše, jako je například německá doga či bernský salašnický pes.

  2. Po rakovině patří k nejčastějším příčinám úmrtí psů.

  3. K přetočení žaludku většinou dochází v průběhu několika minut až hodin po nakrmení.

  4. Prvním příznakem je zvětšení břicha, kdy dochází k „nafouknutí“ žaludku. Dalšími příznaky jsou ztížené dýchání a neúspěšné pokusy o zvracení. Pes někdy zaujímá nezvyklé polohy vsedě i vleže.

  5. Často jsou klinické příznaky nespecifické (neklid, bolest břicha, zrychlené dýchání, slinění, neochota k pohybu). Proto není vždy snadné torzi rozpoznat.

  6. Jestliže již dojte k přetočení žaludku, stav zvířete se rychle horší. Pes uléhá, upadá do šoku, má bledé sliznice, slabý pulz, může následovat až bezvědomí.

  7. I když si nejste úplně jistí, zda se jedná o torzi, vždy je dobré vyhledat veterináře, protože u tohoto onemocnění je nejdůležitější rychlá operace.

  8. Největší problém s včasným odhalením torze je u psů chovaných venku, protože klinické příznaky se objevují nejčastěji večer nebo v noci

  9. Torze může být zapříčiněná nevhodným krmivem a špatnými stravovacími návyky. Bylo prokázáno, že pokud je pes krmený nekvalitními granulemi, ve kterých je hodně obilovin a málo kvalitních živočišných bílkovin, je riziko torze vyšší. 

  10. Minimálně dvě hodiny po jídle by měl být pes v naprostém klidu. 

  11. Jako prevence torze se doporučuje podávání kvalitního krmiva bohatého na bílkoviny. Dobré je krmivo rozdělit do dvou denních dávek, takže u psa předejdete tomu, že bude mít příliš plný žaludek.

  12. Snažte se omezit příjem většího množství vody po nakrmení. I když je psovi podávána kvalitní strava, při zvýšeném příjmu tekutin (když je břicho přeplněné a pes se následně pohybuje) se riziko torze několikanásobně zvyšuje.

  13. Snažte se psovi zabránit, aby krmení zhltnul ve spěchu. Máte-li více psů, podávejte jim krmivo raději odděleně. Existují i speciální misky, které psovi zabraňují v hltání.

  14. Psa také nikdy nekrmte pozdě večer, protože symptomy přetočení žaludku mohou nastat v době, kdy budete spát. Vhodné je dávat potravu naposledy kolem 19. hodiny.

  15. Nikdy psa nenechte dojíst již nakvašenou stravu. To znamená například granule, které byly namočené ve vodě nebo vařenou stravu, která byla v misce delší dobu. Kvašené potraviny způsobují tvorbu plynů.