05.08.14 Výživa

Přecházet na krmení pro seniory?

Pokud váš pes dozrává do seniorského věku, možná přemýšlíte nad změnou krmiva. Je to vůbec nutné? Zeptali odborníka na jeho pohled na věc.

Jak by měla vypadat správná výživa psích seniorů?
Spolu se zvyšujícím se věkem psů se celkově snižuje jejich aktivita a zpomaluje se jim metabolismus. Pokud bychom staršího pejska krmili stejně jako pejska aktivního/dospělého, zbytečně ho zatížíme. V zásadě existují dva přístupy ke krmení starších psů Tradičně se používají krmiva, která mají menší množství bílkovin a tuků. Tento přístup umožňuje poskytnout pejskovi stejný objem krmiva při sníženém příjmu živin. V poslední době je pro seniory doporučováno spíše běžné krmivo pro dospělé psy s tím, že se používá menší krmná dávka. Osobně preferuji spíše druhý přístup, protože více odpovídá přirozeným principům výživy. Avšak není úplně na místě zavrhovat první přístup, protože se stářím je spojena celá řada zdravotních komplikací, kde je naopak na místě použití speciálního krmiva pro seniory. Pokud je pejsek aktivní a plný života i v pokročilejším věku, není nutné za každou cenu měnit životosprávu a dělat z něj seniora.  

Má mít pes po celý den misku se stravou volně k dispozici?
Obecně je lepší dát psovi misku pravidelně v době krmení. Je dobré, když pes od mládí ví, kdy je doba jídla a pokud ji nevyužije a nesní svou porci, má smůlu a jídlo dostane až příště. Klidně počkejte s miskou do dalšího krmení. Pes bude vyhladovělý a vše sní, tak jak má. Navíc se naučí jíst pravidelně. Čerstvá voda pak musí být samozřejmě k dispozici po celý den. Většina problémů s přijímáním potravy je často způsobena nevhodnými návyky, špatnou výchovou, nikoliv stravou samotnou.  

Odpovídal Martin Pučálka, výrobce zvířecích krmiv