06.03.16 Výživa

Nepřekrmujte psa!

Obezita není problémem pouze lidí, ale čím dál častěji jí trpí také psi. Na vině jsou většinou majitelé, kteří své mazlíčky překrmují a nedopřávají jim dostatek pohybu.

Obezita může psům způsobit podobné zdravotní potíže jako lidem. Zatěžuje klouby, způsobuje onemocnění srdce a celkově oslabuje organismus. „Obezita má negativní vliv na délku a kvalitu života každého psa,“ uvádí Dagmar Tarkošová ze společnosti Royal Canin.

Správné stravovací návyky už od štěněte

Volba krmiva je naprosto zásadní pro správný vývoj psa už od štěněte. Kvalitní krmení by mělo být složeno ze správného poměru výživných látek, mezi které patří sacharidy, tuky, bílkoviny, minerály a vitamíny. Vyvážené zastoupení všech živin vašemu psovi zajistí dlouhý a kvalitní život. „Nejhorším nešvarem psích majitelů je společné stolování. Zbytky ze stolu zkrátka do psí misky nepatří a to v ani v malé míře,“ zdůrazňuje Dagmar Tarkošová. Po kousku salámu váš pes sice nijak zásadně nepřibere, ale zaděláváte mu tím na zdravotní potíže. Nehledě na to, že u jednoho kousku to většinou nekončí a mnohdy se z tohoto nešvaru stane tradice.

Pes většinou sežere vše, co dostane, bez ohledu na množství, proto byste už od štěněte měli jeho stravovací návyky kontrolovat. To potvrzuje i Tarkošová: „Pravidelnost je v krmení naprosto klíčová. U štěňat se většinou začíná na 5 dávkách, dospělí psi by pak měli žrát maximálně 1-2krát denně. Často od majitelů psů slýchávám, jak jejich svěřenci vypadají hladově a že zcela jistě strádají. Pamatujte, že správným množstvím v pravidelných intervalech jim naopak pomáháte.“

Obezitu mohou způsobovat také nevhodně zvolené pamlsky. Především u menších plemen je třeba brát v potaz energetický výdej zvířete a tomu přizpůsobovat i příjem energie.

Dostatečný pohyb

Fyzická kondice se, stejně jako u lidí, plně odráží na zdraví každého psa. Množství pohybu je závislé na plemeni, což je nutné brát v potaz. Zatímco velcí lovečtí psi potřebují alespoň dvakrát denně na opravdu vydatnou procházku, čivavy se spokojí s krátkým vyvenčením. Rozhodně by váš psí kamarád neměl strádat jen proto, že na něj nemáte čas.

Krmení a pravidelný pohyb spolu úzce souvisí. A znovu se nabízí přirovnání k člověku. I pes totiž logicky potřebuje potravu trávit, proto není vhodné dát mu nažrat a hned poté ho vzít na procházku.

„Ideální je jít se psem ráno ven a pak mu dát krmivo těsně před tím, než odejdete do práce. Nejenže tak po vás nebude tolik smutnit, zároveň bude mít i dostatek času na to, aby žrádlo strávil a načerpal energii. Tu využije po vašem odpoledním návratu, kdy ho půjdete vyvenčit. Večer může dostat druhou denní dávku, po které se mu bude v noci krásně spát,“ radí Dagmar Tarkošová.

Záleží na plemenu?

U některých psů může být obezita do jisté míry způsobena již genetickým předpokladem. Samozřejmě je to vždy jen a pouze na majiteli, jaký životní styl svému psímu kamarádovi naordinuje, nicméně opravdu existují plemena náchylnější na rychlé přibírání. Málokdo by možná řekl, že mezi tato plemena patří také jezevčíci. Spousta majitelů si je pořizuje do bytů. Často se jedná o lidi v důchodu, kteří psovi nedopřávají příliš pohybu. Chybně se domnívají, že takto malý pes ho ani moc nepotřebuje. „Jezevčíci jsou lovečtí psi a potřebují se pravidelně hýbat. Pokud jsou obézní, jejich krátké nohy trpí ještě víc, než je tomu u jiných plemen,“ dodává Tarkošová.

Často se lidé mylně domnívají, že například takový mops má zkrátka být trochu při těle a jeho stravovací návyky nijak neregulují. Je tomu však právě naopak a kila navíc mopsům podstatně zhoršují už tak značné potíže s dýcháním a termoregulací těla.

Máte-li doma štěně jednoho z těchto plemen, není třeba panikařit. Jen se zkuste pečlivě zaměřit na jeho stravovací návyky a nezapomínejte mu dopřávat dostatek pohybu. Veterinář vám poradí, jaké krmení zvolit a stanoví ideální hmotnost psa. V případě nutnosti může rovněž sestavit program na hubnutí s pravidelnou kontrolou hmotnosti.