04.08.16 Výživa

I u pamlsků sledujte složení

Správný pejskař se pozná podle toho, že má po kapsách pamlsky. Sáhne po nich ve chvíli, kdy chce zvíře motivovat, pochválit nebo ho odměnit. Jak se mohou pochoutky lišit, na co si dát při výběru pozor a co může jejich velké množství psovi způsobit, objasňuje Adéla Palacká, specialistka na výživu značky Fitmin.

V čem se pochoutky pro psy liší?

Lišit se mohou způsobem výroby – pečené, sušené, extrudované, za studena lisované aj. Způsob výroby ovlivňuje strukturu, konzistenci, ale též chutnost finálního výrobku. Další rozdíly lze najít v konkrétních surovinách a jejich kvalitě. Používané suroviny mohou být dvojího typu: rostlinného a živočišného. Samotné suroviny či jejich kombinace navzájem ovlivňuje chutnost, vůni, analytické složky a další parametry. Pochoutky se mohou různit též ve tvaru a velikosti. Mohou být cíleny na konkrétní velikost plemene (pro malé, střední, velké psy) či problematiku (dentální tyčinky, pamlsky zlepšující kvalitu srsti aj.).

Jak vnímáte český trh s pamlsky a pochoutkami z pozice specialistky na výživu psů?

Na českém trhu je k dostání nepřeberné množství pochoutek a pamlsků. Od sušených uší a ledvinek, přes piškoty, až po jerky pamlsky. Na své si přijde opravdu každý. Stále se ale setkávám s tím, že málokterý chovatel se při nákupu pamlsků zamýšlí nad původem surovin a jejich výrobou. Dnes se totiž zvedá vlna, která jde proti chemickým konzervantům v kompletních krmivech (granulích), ale nad pamlsky se již málokdo pozastaví. Přitom se valná většina jerky pamlsků vyrábí u jednoho výrobce (za použití chemické konzervace) a do originálních obalů, jak je známe z běžných obchodů, jsou pouze přebalovány.

 

Podle čeho by měli majitelé psů vybírat pamlsky?

V prvé řadě je dobré vědět, za jakým účelem je pamlsek pořizován. Pokud jej chce majitel využít jako odměnu, např. při tréninku, je dobré, aby byl měkčí a menší, aby jej mohl pes ihned spolknout a pokračovat dál v tréninku. Jestliže chce dát majitel psovi větší odměnu, je dobré sáhnout po větším pamlsku, kterým se pes na chvilku zabaví a více si jej vychutná. Zde bych ale doporučila nenechávat psy s odměnami, které se žvýkají (např. botičky z buvolí kůže, syrové kosti aj.) o samotě.

 

Na co si dát při výběru pozor?

Zajímejte se o složení. Pamlsky a pochoutky by neměly obsahovat barviva, velké množství konzervantů, sůl nebo cukr. Stejně tak pokud máte zvíře, které trpí přecitlivělostí nebo alergií na nějakou surovinu, hlídejte si její obsah nejen v kompletním krmivu, ale i v pochoutkách. Volba kvalitních výrobků se vám vrátí na zdraví a spokojenosti vašeho psa. A o to by mělo jít především. 

 

Je lepší mít jeden druh pamlsků, nebo více?

Vzhledem k tomu, že je pamlsek odměnou, jedná se tedy o doplněk ke klasickému krmivu (opravdu malé zastoupení z hlediska krmné dávky), není žádný problém se střídáním typů či příchutí. Stejně tak by se jejich přídavek neměl projevit na kvalitě exkrementů (za předpokladu, že se nejedná o prošlé, nekvalitní či hodně tučné pochoutky). Výběr je tedy opravdu pouze na majiteli a konkrétním pejskovi.

 

Může velké množství pochoutek pejskovi způsobit nějaké potíže?

Jak již jednou zaznělo, při podávání pamlsků by měli mít majitelé na paměti, že se jedná pouze o doplněk ke klasické krmné dávce, a neměli by jimi pejska krmit každý den ve velkém množství. Na základě takového přístupu totiž často vznikají problémy, jako je například obezita. Velké množství pochoutek může způsobit také problémy s trávením, které se mohou projevit zvýšenou citlivostí v oblasti břicha, ucpáním střev, zvýšenou plynatostí či naopak průjmy. I z tohoto důvodu je důležité věnovat pozornost výběru těch kvalitních, které riziko potíží snižují a pes po nich prospívá.