26.07.14 Výživa

Časté chyby při krmení psa

Správné krmení je pro psa důležité nejen z hlediska výživy, ale i výchovy. Majitelé psů se často vědomky i nevědomky dopouštějí chyb, které mohou vést nejen k špatnému zažívání jejich mazlíčka, ale i k výchovným problémům...

 

Společné „stolování“

Pes umí dělat velmi smutné oči, když chce dostat aspoň kousek dobroty z vašeho talíře. Krmit ho jídlem od stolu je ale naprosto nevhodné, protože ho tím nejen rozmazlujete a říkáte mu, že má stejné postavení jako vy, ale učíte ho i loudit. Tento zvyk je pak zvlášť nepříjemný, když pes žebrá u cizích lidí např. v restauraci. Pozor, časté přilepšování stravy vařeným jídlem může mít za následek odmítání klasického psího krmiva. Navíc lidská strava je pro psy absolutně nevhodná. Větší množství soli a koření, které obsahuje lidské jídlo, přetěžuje ledviny a způsobuje žaludeční potíže. Vhodné je krmit psa až v okamžiku, kdy sami dojíte, tím ho nenásilnou formou učíte podřízenému postavení v rodinné smečce.

Nepravidelnost krmení

„Pes by měl dostávat jídlo každý den ve stejnou dobu a ve stejném množství. Pokud naplněnou misku nesní, odeberte ji a dejte mu ji až v době, kdy je zvyklý na další krmení, např. večer. Taková důslednost se vám vyplatí, protože pejsek se na jídlo bude těšit a okamžitě ho sní. Dospělého psa je dobré krmit dvakrát denně, hlavně větší plemena, která jsou náchylná k torzi žaludku, “ říká Martin Pučálka dlouholetý výrobce psího krmiva. Naprosto nevýchovné je, pokud pejsek granule nesní a ohrnuje nad nimi čumák, mu dávat alternativy v podobě vařeného masa nebo konzervy. Tím se jen naučí, že když nesní svou večeři a počká si, dostane od vás něco chutnějšího.

Překrmování psa

„Ale on vypadá stále hladově a všechno sní, tak proč mu nedopřát?“, to je častý argument majitelů překrmovaných psů. Ano, pejsci sní cokoliv v jakémkoliv množství, pokud jim to chutná. Psům obézním nebo jedincům se sklony k nadváze je proto důležité dávat opravdu jen odpovídající množství krmiva. A to i v případě, že budou hodinu po jídle smutně vylizovat misku. Každé psí plemeno má svoji ideální hmotnost a podle té vždy odměřte množství krmiva (sledujte tabulky na obalu). Zohledněte i aktivitu psa. Při dávkování je vždy nutné přihlédnout k individualitě psa (někteří přibírají rychleji). Vždy je lepší krmit trošku míň, než víc. Pozor dejte i na pamlsky, nikdy psovi nedávejte více než je povolená denní dávka. Překrmený pes má sklony k obezitě a ztrátě pohybu a s tím souvisejí i časté zdravotní komplikace.

Kosti od stolu

Jestliže pes není na krmení kostmi zvyklý, můžou způsobit víc škody než užitku. Pokud mu chcete přilepšit kostí, tak mu nedávejte nikdy vařené, ale syrové. Vařené kosti mohou snadno uvíznout v tlamě nebo žaludku a ostré úlomky mohou poranit trávicí trakt. Psům, kteří jsou totiž dlouhodobě krmeni granulemi, totiž mizí tzv. jehlový reflex (více zde). Naprosto nevhodné jsou kuřecí kosti. Navíc kosti ve větším množství mohou způsobit zácpu. Ideální jsou masité kosti z hovězího. Více se o kostech v psím jídelníčku dozvíte zde a zde

Krmení před procházkou

„Tak jako lidé po jídle odpočívají, měli by odpočívat i psi, aby se veškeré živiny z jídla dobře uložily, a zmenší se tím i riziko torze (přetočení) žaludku. Pes by měl odpočívat nejen po jídle, ale klid by měl mít i před krmením,“ dodává Martin Pučálka. Více se o torzi žaludku dočtete zde.