18.11.13 Výživa

Bylinky a další rostlinné výtažky v granulích

Pokud jste si někdy přečetli složení granulí, možná vás zaujalo, kolik bylinek a dalších rostlinných složek obsahují. Jaké jsou ty nejčastější a k čemu jsou vlastně dobré?

Obecně jsou bylinné výtažky zdraví prospěšné – například stimulují imunitní systém, napomáhají trávení, zklidňují zažívací obtíže, působí mírně diureticky, čímž napomáhají odvádění škodlivin z těla. Účinkují protizánětlivě, čistí krev od kyseliny močové, které způsobuje bolesti kloubů, podporují růst jaterních buněk a chrání játra před toxiny, příznivě ovlivňují střevní mikroflóru, povzbuzují chuť k jídlu, zlepšují metabolismus tuků a díky obsahu omega-3 a 6 mastných kyselin podporují kvalitní stav srsti a kůže atd.

Zde je přehled nejpoužívanějších a jejich hlavních účinků:

Rozmarýn – působí jako účinný antioxidant. Vylepšuje chuť a především působí jako přirozený konzervant. Navíc ulevuje od artritické a svalové bolesti.

Ostropestřec mariánský – je ceněn především pro svoje antioxidační vlastnosti, podporuje růst jaterních buněk, příznivě ovlivňuje funkci jater a chrání je před toxiny. Snižuje hladinu cholesterolu. Používá se jako prevence před ztučněním jater a při zdravotních potížích vzniklých následkem jejich zánětu. Výborný k detoxikačním kúrám.

Česnek – působí mírně dezinfekčně na zažívací trakt, má vysoké antioxidační vlastnosti a podporuje imunitu. Posiluje srdce, zlepšuje krevní oběh, pomáhá snižovat únavu.

Jalovec – napomáhá trávení, působí mírně diureticky a tím napomáhá odvádění škodlivin z těla. Účinkuje i protizánětlivě (snižuje bolestivost kloubů).

Rakytník - je zdrojem nejenom vitaminu C, ale také vitaminu A, E a K. Má významné regenerační schopnosti. Posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci a působí proti bakteriím a virům.

Lněné semínko – je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin pro kvalitní stav kůže a srsti. Povzbuzuje imunitní systém. Používá se také jako zdroj slizovitých látek při zánětech žaludku a střev. Uklidňuje trávení, ochraňuje povrch střeva při podráždění.

Kořen lopuchu – působí jako přírodní prebiotikum. Pomáhá proti infekčním průjmovým onemocněním a pozitivně upravuje pravidelnost vyměšování. Zlepšuje funkci trávení všeobecně, protože stimuluje činnost jater.

Anýz - pomáhá zažívání a povzbuzuje chuť k jídlu. Redukuje střevní plyny. Je močopudný, pomáhá při špatné činnosti ledvin.

Konopný olej - má pozitivní vliv zejména při problémech s kůží, odstraňuje příznaky zánětů kůže.

Měsíček lékařský - je považován za přírodní antibiotikum. Je lékem proti některým bakteriím, virům a kvasinkám v zažívacím ústrojí. Má schopnost uklidňovat centrální nervovou soustavu, zlepšovat činnost srdce a snižovat tlak krve. Extrakt z měsíčku se používá na nemoci jater a žlučníku, záněty močového měchýře a močových cest.

Psyllium – zdroj vlákniny, zvyšuje objem stolice, napomáhá řádnému fungování střevních stěn, podporuje vylučování toxických látek z těla a zabraňuje tak jejich příliš dlouhému setrvávání ve střevech.

Mořské řasy – představují bohatý zdroj přírodních prvků včetně esenciálních aminokyselin, vitaminů A, D, E, K, vitaminů skupiny B a minerálních látek jako vápník, fosfor, jód a zinek.

Řepná vláknina - přidává se do krmiv z převážně živočišných surovin, aby podpořila fyziologické trávení. Poskytuje výživu přátelským bakteriím ve střevě. (Majiteli psa usnadňuje život, když stolice psa je pevně formovaná, nepáchnoucí a snadno odstranitelná.)

Yucca Schidigera - snižuje zápach z výkalů. Pomáhá předcházet artritidě a potížím zažívacího traktu. Je zdrojem vysokého množství vitamInu A, C a komplexu vitamInů B, vápníku, fosforu, sodíku, železa, manganu a mědi ve snadno vstřebatelné formě. Má schopnost vyplavovat z těla škodliviny a toxické látky. Také snižuje hladinu cholesterolu, podporuje jaterní funkce a funkci imunitního systému.

Andělika (kořen) - tlumí nadýmání, příznivě ovlivňuje sekreci žaludečních šťáv, podporuje trávení, upravuje látkovou výměnu, má slabý močopudný účinek.

Čekanka (kořen) – příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru.

Máta peprná - pomáhá při trávení, zmírňuje nadýmání a plynatost, čistí krev a pomáhá kontrolovat nadýmání a průjem.

Vojtěška - pomáhá při prevenci zubního kamene, čistí ledviny neutralizuje kyseliny, je vynikající „čistič krve“, zlepšuje chuť k jídlu a pomáhá při asimilaci bílkovin, vápníků a dalších živin.

Brusinky – mají antibakteriální schopnosti, účinně působí proti infekcím močových cest a střev. Vědci upozorňují také na na jejich potenciál v boji proti onemocnění dásní, srdečním chorobám a rakovině. Mají vysoký podíl vitamInu A, E a C, železa, vápníku, draslíku a antioxidantů.

 

Zdroj: Zdeňka Dvořáková, Moderní výživa psa, Golftime, 2003