06.05.14 Výživa

A zase ty obiloviny

Mezi pejskaři se často diskutuje o tom, jestli patří obiloviny do psího jídelníčku. I mezi experty je to velmi sporná otázka. Záleží především na druhu obilovin a samozřejmě i na konkrétním jedinci.

Obilovinami psa krmit můžete, ale nemusíte. U některým citlivých jedinců byste se jim však měli raději vyhnout. Ze zkušeností vyplývá, že existují psi, kteří je velmi dobře snášejí a navíc jim i chutnají, ale pro jiné psy nejsou vůbec vhodné. Záleží také na množství. U granulí by ve složení rozhodně neměly převažovat! Jejich vysoký podíl je totiž jednou z největších nevýhod hotových krmiv. I když existují receptury zcela bez obilovin, většina komerčních směsí jich obsahuje nadbytek. Co je na nich vlastně špatného? V podstatě to není pro psa přirozené krmivo, často vede k nesnášenlivosti, může nadýmat nebo způsobovat tloustnutí. Krmení obilovinami bychom se měli vyhnout i u psů, kteří mají rakovinu, trpí potravními alergiemi (výjimku představuje například rýže) nebo při napadení kvasinkovými infekcemi. Navíc míchání masa a obilovin může být příčinou nadýmání a u citlivějších jedinců způsobuje poruchy trávení, což je dáno rozdílnou stravitelností těchto potravin.

Jaké obiloviny jsou vhodné?

Jestliže krmíte přirozenou stravou, doporučují se například celozrnné vločky namočené přes noc ve studené vodě nebo povařené. Vhodné jsou také netradiční obilniny jako amarant, quinoa, proso a špalda. Pokud je pes snáší, může být podáván také oves, ječmen nebo žito. Následující druhy obilovin jsou bezlepkové – amarant, pohanka, proso, kukuřice, quinoa a rýže.

Alergie

Pšenice a kukuřice jsou velmi častými alergeny, proto je vhodné sledovat, jak na ně pes zareaguje. Jestliže se objeví průjem nebo jiné kožní problémy, je lepší se jim vyhnout. Nezapomínejte, že těstoviny, piškoty či suchary jsou také vyrobeny z pšenice!

Jaké obilné přílohy jsou vhodné?

Ovesné vločky

Vločky mají dobrou nutriční hodnotu - bílkoviny se blíží ideálnímu proteinu díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin. Rovněž obsahují nezbytné minerální látky a stopové prvky - vápník, hořčík, železo, zinek a vitamíny skupin B a E. Podávají se rozvařené ve vodě nebo kozím mléce, tak jsou nejlépe stravitelné a obsažené živiny se dobře využijí. Pokud se podávají syrové nebo jen spařené vařící vodou, jsou sice pro psy vhodné, ale obtížněji stravitelné. Obsahují velké množství lehce rozpustné vlákniny, takže na delší dobu zasytí. Také příznivě ovlivňují konzistenci výkalů, čímž snižují riziko průjmů nebo zácpy. Díky vysokému obsahu sacharidů se hodí i pro psy s vyššími energetickými nároky.


 

Rýže

Rýže je lehce stravitelná příloha, která nezpůsobuje plynatost, obsahuje dostatek energie ze složitých cukrů bílkovin a aminokyselin. Obsahuje sodík, draslík, železo a vitamíny skupiny B. Nehodnotnější je přírodní hnědá rýže (natural). Ta se však nehodí pro štěňata a psy, kteří trpí na trávicí problémy. Loupaná bílá rýže je zbavena povrchových vrstev obsahujících minerály a vitamíny skupiny B. Ve zbylém zrnu je velký obsah sacharidů a malé množství bílkovin. Vyplatí se kupovat tzv. parboiled rýži, která si uchová 80 % cenných živin. Rýže je bohatá na slizotvorné substance, což má význam pro léčbu zažívacích potíží a střevních onemocnění (bílá rýže). Rýži je nejlepší úplně rozvařit a nechat nasát vodu, ve které se vařila. Působí preventivně i léčebně proti ledvinovým kamenům kalciového typu. Rýže se hodí i pro citlivé psy, protože nezpůsobuje alergie a je lehce stravitelná. Je první potravinou, kterou podáváme při průjmových onemocněních.


 

Pohanka

Řadí se mezi tzv. pseudobiloviny, takže jí můžeme podávat i psům alergickým na lepek. Obsahuje 18 různých aminokyselin, zinek, měď, selen, mangan a další stopové prvky. Z vitamínů obsahuje například vitamíny skupiny B, vitamín C a E. Velmi důležitý je také obsah rutinu, což je látka zpevňující cévní stěny. Pohanka je většinou velmi dobře stravitelná, navíc obsahuje dostatek vlákniny. Další významnou látkou je cholin, který pomáhá regenerovat jaterní buňky. Hodí se především pro zimní období, protože zahřívá.


 

Kroupy

Kroupy se vyrábějí převážně z ječmene, který působí příznivě při srdečně-cévních chorobách, žaludečních a střevních potížích a je dobrým prostředkem proti zácpě. Při výrobě krup jsou zrna zbavena horních obalových vrstev broušením, proto jsou vhodné i při bezlepkových dietách. Obsahují vitamíny B, E, velké množství sacharidů a minerálních látek (fosfor, draslík, sodík, vápník, hořčík, mangan, zinek, selen atd.). Před použitím je dobré namočit je do studené vody (až 8 hodin). Mají vysoký obsah vlákniny, příznivě působí na žaludek a střeva. Jsou vhodné i pro psy s citlivým zažíváním.


 

Jáhly

Vyrábějí se loupáním prosa, vzhledem připomínají žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B. Před vlastní úpravou je vhodné je propláchnout a několikrát spařit horkou vodou, aby se zbavily nahořklé a natrpklé chuti. Jestliže je předem namočíte (aspoň na 2 hodiny), zkrátíte dobu vaření. Neobsahují lepek, takže jsou vhodné i pro psy s citlivým zažíváním a pro štěňata.


 

Kromě výše uvedených příloh můžete vyzkoušet i kuskus (spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice). Jeho výhodou je rychlá příprava. Nevaří se, ale zalévá se vařící vodou nebo masovým vývarem. Za zkoušku stojí i bulgur - předvařená nalámaná celozrnná pšenice. Má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje vitamíny (především vitamín A) a minerály (fosfor, železo, hořčík). Má vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku. Podporuje zdraví střev a působí blahodárně na nervovou soustavu. Nespornou výhodou jednoduchá příprava (vaří se asi 5 minut).


 

Zdroje: BARF, Krmení psa přirozenou stravou, Kateřina Novosádová, nakladatelství Plot, 2011

Zdravá výživa pro starého a nemocného psa - syrová strava BARF, Swanie Simon, Grada, 2010