20.02.16 Výživa

5 potravin, které mohou vašemu psovi vážně ublížit

Pejsci umějí udělat psí oči, a tak jim sem tam přilepšíme šunkou, řízečkem nebo je dokonce necháme vylízat talíř od oběda. Z výživového hlediska to není moc zdravé, nemluvě o výchovném aspektu. Jsou ale určité potraviny, které bychom psovi nikdy neměli dávat, abychom nehazardovali s jeho zdravím.

 

Čokoláda

Čokoládu miluje většina z nás a svůj život si bez ní nedovede představit, ale pro psa je v určitém množství toxická a smrtelná, především pak ta hořká. Může za to přítomnost teobrominu, nemluvě o vysokém obsahu tuku. Pes, který si smlsne na velké dávce čokolády, tak může mít srdeční problémy, které vedou až k úmrtí.

Nevhodné ovoce

Některé ovoce psům nevadí, ale pozor si dávejte na avokádo či hrozny, které mohou způsobit vážné zažívací potíže, alergické reakce a především problémy s ledvinami. Dále pak například třešně, meruňky a hrušky způsobují často nadýmání a průjmy.

Kofein

Jakékoliv potraviny a nápoje, které obsahují kofein, jsou pro psa naprosto nevhodné. Pozor si dejte např. na kávové sedliny, které může pes snadno vyčenichat. Kofein zapříčiní stimulaci nervového a cévního systému a může způsobit zvracení a neklid.

Ořechy

Pozor si dávejte především na vlašské a makadamové ořechy. Ty jsou pro psí organismus vysoce toxické a způsobují alergické reakce, špatnou koordinaci i třesavku. Smrtelné mohou být pro psy, kteří mají vrozené srdeční potíže.

Cibule

Lidskému organismu cibule dodá plno zdravých živin, psovi ale ve větším množství škodí, protože obsahuje látky, které způsobují rozpad červených krvinek, což může vyvolat i anemii. Nehledě na to, že cibule psa velmi nadýmá. Vhodná není ani pažitka.