11.01.15 Výchova a výcvik

Trénujeme poklonu

Naučte svého čtyřnohého mazlíka jednoduchý cvik, při kterém procvičí koordinaci pohybů a zároveň i pozornost.

Jak vypadá poklona? Je to přesně ta pozice, ze které pes vyzývá druhého psa ke hře. Patří k přirozeným postojům každého psa a s naším postupem ji budete moct cíleně natrénovat.

Začínáme

Prvním krokem je naučit psa položit hlavu na zem. Nejprve ho tedy musíte nalákat na nějaký pamlsek. Ukažte mu v dlani voňavou dobrotu, ať si ji očichá, ale ještě mu ji nedávejte. Pak zavřenou dlaň s pamlskem položte na zem tak, aby se pes dostal do polohy hluboké úklony.

Pokračujeme

Nesmíte se spokojit s tím, že psa nalákáte, aby jen sklonil hlavu. Ruku na zemi opatrně posouvejte mezi jeho přední tlapky. Aby dosáhl na vaši dlaň s pamlskem, je donucený si na přední tlapky postupně lehnout. Jakmile to udělá, zaslouží si pamlsek a pochvalu. Pokud používáte klikr, tak přesně v okamžiku, kdy bude ve správné poloze (pokloně), klikněte a dejte mu mňamku. Ovšem dávejte si pozor na to, aby si pes lehal pouze na přední tlapy. Jestliže si lehá celým tělem, pomozte si druhou rukou – položte mu ji pod břicho až ke slabinám. Když pes naprosto jasně pochopí, jakou polohu a cvik od něj požadujete, zaveďte slovní povel, například „poklona“. Důležité je i to, abyste ho zároveň naučili, že se smí uvolnit až na váš další povel (pokud byste ho tento povel nenaučili, bude pes každý trénink nebo hru ukončovat sám, kdykoliv se mu zachce). Na začátku mu dávejte uvolňovací povel hned po dosažení polohy poklony, aby si hned buď nelehl, nebo se hned nepostavil. Další variantou výcviku, jak psa naučit poklonu, je načasované kliknutí v poloze, kdy se pes protahuje.