06.09.17 Útulky

Jeden den v psím útulku Bouchalka

Práce v útulku není klasické zaměstnání, ale spíše poslání. Musíte být pracovití, mít pevné nervy, trpělivost a velké srdce. Neexistuje zde pravidelná pracovní doba, vše se řídí podle potřeb útulku a jeho svěřenců. O tom, že to není nic jednoduchého, jsme se přesvědčili v psím útulku Bouchalka.

 

V Bouchalce začíná den v 8:00. To majitelka Eugenie Sychrovská dorazí do práce, kam dochází již 24 let. Paní Eugenie vede jeden z největších a nejstarších soukromých psích útulků v České republice. Původním povoláním porodní asistentka si v roce 1989 založila nejprve psí hotel: „Psy jsem měla vždy moc ráda. Měla jsem dva své a často hlídala rodině či přátelům. Postavila jsem tedy několik kotců, abych měla pejsky kde ubytovat, a pak se vše začalo nějak rozrůstat,“ vypráví s úsměvem. Vedle těch „hotelových“ bylo postupně potřeba ubytovat stále více nechtěných a zatoulaných psů, proto v roce 1993 začalo zařízení oficiálně fungovat jako útulek.

 

V psím útulku Bouchalka nejsou jen problémoví psi. Často zde skončí i takoví, o které se jejich majitel již nemohl postarat, nebo přecenil své síly a výchovu psa nezvládl. „Je důležité, aby si každý, kdo přemýšlí o pořízení psa, předem důkladně promyslel, jaké plemeno zvolit. Je potřeba zvážit své možnosti, typ bydlení, vytíženost, styl života… Všechny tyto faktory by měly být brány v potaz. Není pravidlem, že velké plemeno nemůže spokojeně žít v městském bytě. Vezměte si například německou dogu. Ta se projde kolem bloku a pak velmi ráda proleží zbytek dne v pelechu,“ radí Eugenie Sychrovská. A jak vypadá každodenní život v útulku?

Začíná pracovní den
Pracovní doba začíná v 8:00. V letních měsících, kdy je velké teplo, i dříve. Kroky ošetřovatelů vedou do kotců, kterých je v zde sto. První starostí ošetřovatelů je vyměnit vodu v miskách, případně misky vymýt. To se pak opakuje během dne ještě minimálně dvakrát. Následuje krmení. Krmí se směsí suchého krmiva. Při plnění misek si ošetřovatelé všímají stavu jednotlivých psů, zda se všem daří dobře, a případné zdravotní problémy okamžitě řeší.

Čištění kotců a bud
Na řadu přichází úklid. Kotec je třeba vyčistit a zbavit všeho, co tam nemá být. Je rovněž nutné například zasypat díry, které pes vyhrabe.

Nové přírůstky
V průběhu celého dne probíhá příjem psů. Každý nový přírůstek je nejprve prohledán čtečkou čipů. Pak je mu založena karta a je zapsán do knihy příjmů. Poté je pejsek odveden ošetřovatelem do svého kotce a vyfotografován. Fotografie se zveřejňují na sociálních sítích a webových stránkách útulku hned druhý den.

Pět otázek pro Eugenii Sychrovskou:

Vzpomenete si na moment, kdy vás poprvé napadlo věnovat se jen zvířatům? Kdy jste si řekla, že své povolání „pověsíte na hřebík“?
To bylo asi v momentě, kdy mi policie čím dál častěji přivážela zatoulané pejsky a původně psí hotel se začal velmi rychle rozrůstat. Rozhodnutí nebylo lehké, potřebovala jsem finance, abych mohla útulek rozšířit. Naštěstí se mi podařilo s obcemi nastavit smlouvy o pronájmu kotců a zbytek jsem pokryla ze soukromých úspor.

Na co se každý den těšíte?
Na rozmanitost, kterou mi má práce každý den nabízí. Nikdy předem nevím, co mě čeká. Je to stále jedno velké dobrodružství, i po tolika letech.

Na co se každý den naopak netěšíte?
Bohužel se často potýkám s personálními problémy. Najít vhodného ošetřovatele, který bude také spolehlivý a zodpovědný, je mnohdy velká dřina.

Vzpomenete si na svěřence, který měl obzvlášť pohnutý osud?
Před pár lety nám přivezli pejska, jemuž jeho páníček nožem rozřezal packy. Chudák byl v zuboženém stavu. Dali jsme ho tady do kupy, packy se mu krásně zahojily a za pár měsíců byl zase veselý. Našli jsme pro něj novou majitelku, která velmi ráda vařila a svého nového kamaráda si přímo hýčkala. Původní majitel za svůj hrozný čin dostal podmínku.

V čem kampaň „Pomozte naplnit misky v útulcích“ pomohla právě vašemu útulku?
Za ušetřené peníze, které jsme nemuseli vynaložit na nákup psího krmiva, jsme v loňském roce postavili nové chodníky u kotců. Nyní se mohou ošetřovatelé a potenciální noví majitelé pohodlně pohybovat kolem kotců.

Psí útulek Bouchalka v číslech

24 let útulek funguje
100 kotců je jeho kapacita
1200 psů ročně projde útulkem
7 zaměstnanců se stará o chod útulku

Více na www.psiutulekbouchalka.cz