25.03.17 Život se psem

S canicrossem zhubnete a pes vám bude vděčný


V poslední době zažívá boom canicross. Jde o vytrvalostní běh, který provozujete ve společnosti vašeho psího přítele. Před létem tak díky pravidelnému pohybu můžete shodit přebytečná kila a zároveň zlepšujete a prodlužujete život zvířecímu sparingpartnerovi.

 

Canicross je oficiální sportovní disciplína, ve které pes táhne běžce. Tento výklad ale platí pro vrcholové pojetí tohoto sportu. Nečekejte, že vás například jezevčík potáhne a vy tak budete mít ulehčenou práci. Nejsnadnější je kategorie „hobby canicross“, což je vlastně takový výklus v doprovodu vašeho psa. K tomu, abyste se stal „canicrossařem“, nepotřebujete žádné drahé vybavení. Pro začátek vám postačí jen postroj a vodítko s amortizérem. Počítejte s výdaji ve výši okolo 1000 Kč.

Pohyb jako prevence obezity

Pokud potřebujete shodit nějaké to kilo, které máte po zimě navíc, canicross je ideální příležitostí. Běh ale není zdravotně prospěšná činnost jen pro vás, i pes každou rychlejší procházku uvítá. V dnešní době roste počet jedinců, kteří trpí obezitou. Jak u lidí, tak u domácích zvířat se toto číslo pohybuje kolem 25 %, to znamená, že každý čtvrtý člověk i pes je obézní. I proto canicross doporučuje MVDr. Dominika Kališová ze společnosti Royal Canin. „Obezita u zvířat je v poslední době čím dál rozšířenější. Hlavní problém je, že člověk si může sám vybírat, jak se stravuje. Pes je ale závislý na tom, jaké krmivo mu dává jeho majitel. Základem pro zdravý a dlouhý život vašeho psa je správně zvolené kvalitní krmivo a dostatek pohybu. Canicross je proto ideální aktivitou nejen pro vás, ale i pro vašeho čtyřnohého přítele. Nezapomínejte ale na to, že byste měli s běháním začínat postupně a dodržovat pravidelný trénink.“

Jak začít běhat?

Než s canicrossem začnete, měli byste znát pár základních informací. Pokud jste například nikdy sami neběhali, začněte procházkami, u kterých budete postupně zrychlovat chůzi. Váš psí parťák se vaší rychlosti přizpůsobí a zvykne si, že tempo udáváte vy. Až se budete cítit na běh, nemusíte mít strach, že by váš pes nestíhal. „Samozřejmě to neplatí pro úplně všechny psy. Nejvhodnější plemena pro společný běh jsou například husky, border kolie, ohaři nebo i jack russell teriér. Ale ve vycházkovém tempu můžete vyběhnout opravdu víceméně s kterýmkoliv plemenem,“ říká Dominika Kališová a dodává: „Existují ale i výjimky. Nedoporučuje se běhání s plemeny, která mají zkrácený nos, ať už to je mops nebo buldoček, stejně tak jako plemena se zkrácenými končetinami, mezi které patří například baset. Rovněž se nedoporučuje sportovně běhat se psy, kteří jsou stále ve vývinu, tudíž vyčkejte do té doby, než bude váš pes minimálně 12 až 15 měsíců starý.“ Jesliže máte v plánu věnovat se canicrossu na vyšší úrovni, nezapomínejte, že váš pes bude potřebovat krmivo, které mu dodá dostatek živin, které během tréninku vydá. „Pro zdravé trávení je potřebný obsah vysoko stravitelných bílkovin a kyselin s protizápalovým účinkem jako EPA a DHA. Sacharidy musí být zastoupené v takovém množství, aby pokryly potřeby psa během zátěže, ale zároveň jich nesmí být nadbytek. Důležitý je také obsah glukosaminu a chondroitinu, což jsou látky, které chrání psům namáhané klouby, hlavně velkým plemenům,“ uzavírá Dominika Kališová.

Foto: pixabay.com