07.06.16 Život se psem

Reportáž: Šampionát treibballu – Seriál 2016

Konečně se všichni dočkali. Je pátek odpoledne 27. 5. 2016 a do Radíkova u Českého Rudolce, do nádherné přírody uprostřed České Kanady, se sjíždějí účastníci několikadenního soustředění treibballu, nového kynologického sportu s barevnými gymbally.

 

Celý areál ožívá psím štěkotem, psovodi i návštěvníci si zabírají chatky a seznamují se s okolím. Počasí je jak na objednávku a kromě malého sobotního poprchávání by mělo vydržet celý víkend. A také vydrželo. Bylo nádherně, nebyl ani vítr, velký nepřítel gymballů. Voda v blízkém rybníku sice ještě nebyla prohřátá tak, aby bylo příjemné závodit i ve watertreibballu, ale pejskům vyhovovala, zrovna tak jako blízký potok s velkými balvany. Kolem dokola lesy, louky, klid, husté borůvčí a zářijový příslib pro houbaře. Navečer se všichni seznámili s programem a u ohně si každý mohl opéci svého buřtíka.

 

Následující dva dny byly programově rozdělené na sobotní trénink a nedělní závody. Týmy, každý složený ze psa a psovoda, byly z hlediska plemene rozdílné. Sešli se zde entlebušští salašničtí psi, kteří měli početní převahu a věkově byli zastoupeni od mladíka až po osmiletého seniora, dále dvě krátkosrsté kolie, doga, jack russell teriér, border kolie, evropský saňový pes, bígl, mladičká stafordšírská bulterierka i kříženka německého ovčáka s border kolií. Někteří přijeli pouze na trénink, většina se však chystala závodit.

 

Nedaleká čerstvě posečená louka poskytla rovnou plochu, dostatečnou jak pro trénink, tak pro vytýčení závodiště. V tréninku se střídali úplní začátečníci s pokročilými i s ostřílenými matadory. Pod citlivým vedením lektorek Lucie Zavoralové a Bohdany Stoklasové se i úplní treibballoví začátečníci posunuli kupředu. Málo platné, správná metodika a přesně načasovaná motivace dělají divy. Jednotlivé týmy se u obou trenérek střídaly a nakonec si každý mohl vyzkoušet závod ve své kategorii. Po polední přestávce došlo na trénování treibballových her, z nichž zvláště Duel byl hodně zábavný. Podstata této hry spočívala ve dvojím dokoulení míče do cíle. Nejprve klasicky psem, ve druhé části psovodem, ale pozpátku a oběma rukama. Zejména konec hry pobavil diváky tím, že psovod sebou musel plácnout do trávy. Po tréninku nastoupil pořadatelský tým, aby vyznačil závodní plochu s brankovištěm a připravil prostory pro hry. Večerní oheň pak zakončil den, který byl pro některé natolik namáhavý, že odpadli ještě před táborákem.

 

A nastal den D! Po vyvenčení čtyřnohých kamarádů v orosené trávě již na všechny čekala snídaně, připravená bikery Matyášem a Honzou, kteří přivezli občerstvení a byli k dispozici celý den.

 

Závody začaly kategoriemi TRB 1L (large), která byla vypsána pro větší psy a TRB 1S (small - psi do 40cm kohoutkové výšky). Následovalo soupeření vyšších kategorií - TRB 2L a TRB 3L. Nejpočetněji obsazená kategorie TRB Z byla vzhledem k povolenému používání pamlsků i hraček v závodním prostoru zařazená až na konec.

 

Všichni se moc snažili, pejskové i jejich psovodi šli do akce s velkým nasazením, program svižně pokračoval, a tak nebyl problém dodržet harmonogram a stihnout oběd.

 

Odpoledne již bylo uvolněnější. Soutěžící měřili své síly ve hrách nazvaných Hodiny, Labyrint a Duel. Pořadí se oproti hlavním závodům pěkně promíchalo a rozdíly mezi nováčky a zkušenými již byly mnohdy menší.

 

Po krátké přestávce se přistoupilo k vyhodnocení závodů a vyhlášení vítězů a pořadí. Díky bohatým sponzorským darům byli odměněni nejen vítězové na prvních třech místech, ale menší dárky obdrželi i ostatní.

 

Velké poděkování patří štědrým spozorům, mezi které patří i KRMENI.CZ

 

Celá akce byla dobře připravená. Poděkování patří jak pořadatelům a lektorkám Lucii Zavoralová a Bohdaně Stoklasové, tak i rozhodčím závodů a her, cateringové službě i fotografům. V neposlední řadě se sluší poděkovat i představitelům zemědělské firmy STAGRA Studená za přípravu soutěžního a tréninkového prostoru.

 

Po ukončení celé akce účastníci se svými unavenými psy zamířili domů. Na některé z nich čekala dlouhá cesta – do Opavy, do Prahy, na jižní Moravu i do východních Čech, ale všichni se již těšili na druhý díl seriálu Šampion TRB 2016, který se bude konat na stejném místě ve dnech 9. - 11. 9. 2016. Vyvrcholením celého seriálu budě vyhlášení celkového vítěze – Šampiona TRB 2016.

 

Rozšíření treibballu pokračuje rychlým tempem. Na tréninkové akce a soutěže se sjíždějí týmy z celé republiky a v dohledné době se dá očekávat účast českých závodníků i v zahraničí, zejména v Německu a Polsku. Je to prostě sport dynamický a aktraktivní. Sport doslova pro všechny.

 

Bližší informace mohou zájemci zístat na webových stránkách:

http://www.zlesnizahrady.cz/treibball/radikov2016/vstup.html

http://treibball-klub.cz/

a dále na několika facebookových treibballových skupinách

 

Výsledky závodů:

TRB Z

  1. Jaroslava Chlumská, Ali, krátkosrstá kolie

  2. Petr Pflug, Tobík, Evropský saňový pes

  3. Hana Čurdová, Coudy from Baker’s farm, ESP

 

TRB 1L

  1. Dana Boháčová, Betty from Wealth Island, ESP

  2. Daniela, Smutná Mates, krátkosrstá kolie

 

TRB 1S

  1. Andrea Mrázová, Cleo z Panství Offenheim, bígl

  2. Nikol Mrázová, Roxy, JRT

 

TRB 2L

  1. Nikol Mrázová, Ace Sam Fast and Foolish, BOC

  2. Lucie Zavoralová, Auksis Interpola, ESP

  3. Bohdana Stoklasová, Aisha z Lesní zahrady, ESP

 

TRB 3L

  1. Milan Stoklasa, Barnie Sweape, ESP

  2. Marcela Zavoralová, Daffy, NOxBOC

  3. Lucie Zavoralová, Harry vom Saarnberg, ESP

 

Výsledky her:

Hodiny

  1. Nikol Mrázová, Ace Sam Fast and Foolish, BOC

  2. Marcela Zavoralová, Daffy, NO+BOC

  3. Bohdana Stoklasová, Aisha z Lesní zahrady, ESP

Labyrint

  1. Nikol Mrázová, Ace Sam Fast and Foolish, BOC

  2. Milan Stoklasa, Barnie Sweape, ESP

  3. Andrea Mrázová, Cleo z Panství Offenheim, bígl 

Duel

  1. Nikol Mrázová, Ace Sam Fast and Foolish, BOC

  2. Lucie Zavoralová, Harry vom Saarnberg, ESP

  3. Milan Stoklasa, Barnie Sweape, ESP

 

 

Text: Marcela Zavoralová

Foto: Aneta Zavoralová