28.04.17 Život se psem

Hoopers, nový sport bez hranic

Již za deset dní, ve sváteční pondělí 8. 5. 2015, odstartují v kynologickém klubu Prostějov historicky první české hoopers závody. Jde o sport skloňovaný mnoha příznivci psích sportů. Sport doslova pro každého psíka a psovoda. Sport, jehož pravidla a překážky jsou přizpůsobeny i psům s omezenou pohyblivostí, kteří nemohou skákat či mají jiný handicap.

Hoopers je nová a zajímavá zábava pejskařů a jejich svěřenců! V Česku teprve vzniká jeho základna, první klub sdružující členy i nový sportovní řád a i přesto se již řada nadšenců netrpělivě těší na první oficiální závody. Proběhnou pod záštitou psí školy Koira, 8. 5. 2017 v kynologickém klubu Prostějov. Závodit se bude ve dvou soutěžních (H0 a H1 kategoriích) a jedné zábavné FUN kategorii pro úplné nováčky.

O co se jedná?

Hoopers je plnohodnotná a samostatná sportovní aktivita pro psy. Pochází z USA a postupem času se rozšířila i po Evropě (jednou z hlavních průkopnických zemí je Holandsko). Přestože původ hoopers odkazuje k agility, jde o samostatný sport. Hoopers klade na psy určité psychické i fyzické požadavky, ovšem překážky jsou koncipovány zcela bezpečně a s ohledem na minimální nároky na pohybový aparát psa i handlera. Cílem je pes chápající hlasové a vizuální pomůcky psovoda tak, aby nebyl závislý na jeho pohybu. Samostatně tak bude překonávat překážky. Prvky hoopers jsou tedy vhodné naprosto pro jakýkoliv tým psovod – pes, ať už jde o mladé psíky, připravující se na kariéru v agility, nebo týmy se psy vyřazenými ze závodů pro zranění či jiný zdravotní neduh neumožňující jim dále skákat. Je také vhodný pro psy, pro které je s ohledem na jejich tělesnou stavbu skákání nevhodné. A v neposlední řadě je určen i pro týmy, které prostě jen baví společná aktivita se psem a mají rádi variabilitu tréninků spojenou se společným posouváním vlastních hranic spolupráce.

Více informací naleznete na oficiálních stránkách www.hoopers.cz a facebook profilu Hoopers v ČR.