23.01.17 Život se psem

Čeští musheři sní o medailích

Česká reprezentační „desítka“ – 3 zkušení závodníci a jejich 7 psích svěřenců – odlétá do Kanady obhájit pozici nejlepších musherů na světě. V zemi javorových listů se totiž v termínu od 24. ledna do 1. února 2017 koná prestižně obsazené Mistrovství světa federace IFSS on-snow neboli závody psích spřežení. Náš tým chce navázat na podzimní medailové tornádo, kdy na mistrovství Evropy získal nejvíce medailí ze všech reprezentací. Češi si brousí zuby na kovy nejcennější i teď.

Světová špička změří síly v kolébce mushingu, v rezervaci Haliburton Forest. V nabitém dvoutýdenním programu mistrovství se o medaile poperou týmy z jedenácti zemí světa. Česká reprezentace vkládá své naděje do trojice reprezentantů v čele s Michalem Ženíškem. Mezi jeho úspěchy patří například loňské 1. místo na Mistrovství Evropy ve scootru a štafetách, 1. místo v zimním etapovém závodě Border Rush z roku 2015 a je také vítězem nejtěžšího etapového canicrossového závodu v Alpách „TDM“ 2014. Vedle něj do závodů nastoupí Michaela Srchová, vicemistryně Evropy ve skijöringu Savalen 2016, vítězka canicrossové štafety z loňského ME v Novém Městě na Moravě a vítězka závodu Border Rush 2016 ve skijöringu. Třetím reprezentantem, který odlétá do Kanady hájit české barvy, je mistr republiky v kategorii spřežení se čtyřmi psy, bronzový medailista z mistrovství Evropy z Anglie 2016 a mistrovství světa v Německu z roku 2015 Jiří Mencák.

Splní se sen o dalších medailích?

Mistrovství světa nabídne závody s hromadným startem, etapové závody a štafety. „Věřím, že se týmu povede medaile domů přivézt. Do přípravy jsme dali všechno, snažili jsme se nepodcenit žádný detail. Po loňském mistrovství Evropy je to navíc veliká výzva probojovat se na ‚bednu‘ – vnímáme to i jako závazek všem našim věrným fanouškům,“ říká Michal Ženíšek a dodává: „Splnili bychom si tím i náš malý sen – rozšířit sbírku o medaili z mistrovství světa za oceánem, ta nám ještě chybí.“

Skijöring a mushing

Michal Ženíšek a Michaela Srchová nastoupí ve skijöringu, závodě, ve kterém je člověk na lyžích připoután tažným lanem k psovi nebo více psům. Naopak specialitou Jiřího Mencáka je jízda se psím spřežením, tzv. mushing, při kterém dva nebo více psů v postrojích táhnou svého psovoda na speciálních saních. Vpředu běží jeden nebo dva psi, tzv. vedoucí psi neboli lídři. U spřežení je důležitá souhra psů navzájem mezi sebou a především souhra mezi psy a musherem. „Mushing patří k fyzicky nejnáročnějším psím sportům vůbec. Základním předpokladem úspěchu je výborná kondice, připravenost psa a jeho chuť do práce,“ vysvětluje závodník Jiří Mencák. Fyzickou kondici získávají psi pravidelným a cíleným tréninkem. Část této přípravy se zaměřuje na výdrž a vytrvalost, jiná část zase na rychlost a akceleraci. „Před samotnými závody psi trénují až 5× týdně, jsou vystaveni velké zátěži, a proto je třeba poskytnout jim tu nejkvalitnější stravu, poskytující dostatečné množství energie, vitaminů a minerálů. V tomhle ohledu věříme české značce krmiv Fitmin, která je naším generálním partnerem,“ dodává Jirka Mencák.

Zůstaňte v obraze

Po celou dobu mistrovství budou na Facebooku Fitmin průběžné informace o závodech a jejich výsledcích. Těšit se můžete také na autentické příspěvky samotných závodníků, fotografie a další zajímavý obsah.

Zajímavosti o české výpravě:

  • Standardní výbava mushera váží 2 kg.
  • Do Kanady letí s českou reprezentací 10 párů lyží, 10 zavazadel pro závodníky a 1 zavazadlo pro psy, 7 přepravních boxů, 1 „půlka“, která má na délku asi 4 m.
  • Speciální přepravní boxy pro psy zaberou 5,5 metrů čtverečních, pokud je vedle sebe vyskládáte.
  • V rámci přípravy psi týdně naběhají 90–100 km.
  • V rámci mistrovství psi denně ujedou13–15 km.
  • Během MS zkonzumují psi 40 kg granulí + další doplňky sportovní stravy.
  • Michal Ženíšek má v současnosti jednoho z nejlepších psů na závodním poli. Je to kříženec evropského saňového psa a aljašského husky. Na svém kontě má pes Kvap ve 3 letech již 3 tituly MR, 1× ME, 2× 2. místo na ME, vítězství na prestižním etapovém závodě Border Rush a byl členem bronzové štafety na MS a zlaté štafety na ME.

Závodní disciplíny

 

Skijöring: disciplína, ve které jede závodník na běžeckých lyžích a je tažen jedním nebo dvěma psy. Jedná se o dvě rozdílné kategorie. Skijöring s jedním psem se jezdí na 13–16 km, startuje se intervalově a závod probíhá během jednoho dne. U skijöringu se dvěma psy se jede cca 15 km, startuje se také intervalově, ale tatáž trasa se jede dva dny a výsledné časy se sčítají.


Kombinace „královská disciplína“: závod se jede na 7,5 + 7,5 km, přičemž jeden den je s hromadným startem. Závodník na běžkách má před sebou zapřaženého jednoho psa, který táhne ještě tzv. půlku, to jsou malé „sáňky“, ve kterých je naloženo závaží (cca 80 % váhy psa). Po 7,5 km v depu se půlka odpřáhne a jede se dalších 7,5 km skijöring. Zde jsou kladeny velké nároky na fyzickou zdatnost psa.

Mushing: závod, při kterém dva nebo více psů v postrojích táhnou svého psovoda na speciálních saních. Vpředu běží jeden nebo dva psi, tzv. vedoucí psi neboli lídři. U spřežení je důležitá souhra psů navzájem mezi sebou a především souhra mezi psy a musherem. Závody v této kategorii se jezdí na MS etapově 2–3 dny nebo s hromadným startem.