19.03.16 Plemena

Barevný yorkšírský teriér

Colorful yorkshire terrier (česky barevný yorkšírský teriér) je mladé plemeno psa malého vzrůstu. Pochází z klasického yorkšírského teriéra ve zbarvení Blue and tan (modrá s pálením), avšak původem již není z Anglie, ale z Evropy. Jejich rozdílností je však pouze v barvě.

Původ a historie

Vysvětlení barevné rozdílnosti nalezneme již v historii vzniku původního plemene. Známými příbuznými předchůdci barevných yorkšírských teriérů jsou i skotský teriér, skye teriér, cairn teriér, west highland white teriér, o dlouhou hedvábnou srst se pravděpodobně zasloužil i maltézáček. Yorkšírský teriér byl uznán anglickým Kennel Clubem jako samostatné plemeno roku 1886. V roce 1898 byl založen Yorkshire Terrier Club, následoval mohutný rozvoj plemene. Postupem doby se ze psa loveckého, užívaného k lovení myší, krys a dalších hlodavců, stal pes společenský, chovaný zejména pro krásu.

Jak lze již z původních předchůdců tohoto plemene vyčíst, yorkshire teriér byl šlechtěn z několika různých plemen s různým genetickým základem. Párováním jedinců s bílými znaky vyšlechtili manželé Biewerovi tříbarevného yorkshire teriéra, jehož vznik byl zapsán v Německu v roce 1984 pod názvem Biewer yorkshire terier ála Pom Pon. Jak lze předpokládat, v souvislosti se šlechtěním tricolor se objevilo zbarvení Golddust (zlaté, zlatobílé a bílé), jenž nechala zapsat paní Kirsten Maria Sanchéz v Německu, Chocolate (hnědé) přicházející do Evropy z USA, posléze Biro (hnědobílé) v Maďarsku a Lila (hnědá ředěná modrou), taktéž z USA a také genotyp Merle na všech barevných odstínech, o jehož uznání se zasloužila Inka Cibulková, ČR. Takřka jistotu nevmíseného dalšího plemene však vždy provází jeho barvě nadřazené pálení, tedy Tan, z čehož také plyne, že pokud barevný yorkšírský teriér nemá zlaté pálení, pravděpodobně je někde chyba.

Celý vzhled plemene se postupem času měnil, přestože typ zůstával stejný. Povaha se však takřka neměnila. Zůstával pravý terierský temperament, pohyblivost a veselost. Právě pro tyto vlastnosti se stal barevný yorkshirský teriér tolik žádaným společníkem.

Plemeno Colorful yorkshire terrier je zatím velice mladé. V Evropě je rozšířenější barevná variace s bílou barvou, Amerika má vyšší početnost v hnědém zbarvení. Díky povaze a velikosti se plemeno rychle šíří po celém světě. Hodnota dnes ještě raritních barev štěňat se pohybuje v astronomických částkách a ne všichni chovatelé přistupují k chovu zodpovědně, proto je velice důležité při koupi tohoto plemene vybírat mezi prověřenými chovateli. Pochopitelně také pro svou nízkou početnost jsou v současné době některé barevné variace uznány pouze několika kluby, ale se vzrůstající početností jedinců jsou postupně řazeny do třídy „neuznaná plemena“ i u organizací AKC a FCI. Konkrétně American Kennel Club řadí v některých zemích zbarvení tricolor a chocolate mezi „uznaná“ a ostatní zbarvení mezi „neuznaná plemena“. FCI řadí do kategorie „neuznaná plemena“ pouze zbarvení Biewer, popř. také Golddust a to jen v některých zemích jako například v Německu, Slovensku, Rusku. Toto se však netýká ČMKU v České republice, kde žádný barevně se lišící jedinec od původního Blue and tan nepatří zatím ani mezi neuznaná plemena. Výhledově lze však očekávat, že i my jednoho dne půjdeme s dobou a barevní yorkšírští teriéři tak budou i cenově dostupnější. Ale samozřejmě všechno má svůj čas.

Barevné variace:

Blue and tan

Tmavě ocelově modrá (ne stříbřitě modrá), dosahující od týlního hrbolu ke kořeni ocasu, nikdy není smíchaná se žlutými, bronzovými ani tmavými chlupy. Srst na hrudi je intenzivně tříslová a lesklá. Veškerá tříslová srst je tmavší u kořínků než uprostřed a nejsvětlejší je na konci. Nos, oči, lemování, tlapky drápky tmavé.

Black and tan

Tmavě černá až modrá, dosahující od týlního hrbolu ke kořeni ocasu, nikdy není smíchaná se žlutými, bronzovými ani světlými chlupy. Srst na hrudi je tříslová a lesklá. Veškerá tříslová srst je tmavší u kořínků než uprostřed a nejsvětlejší je na konci. Nos, oči, lemování, tlapky drápky černé.

Biewer

Modro-bílo-zlatá, modrá barva musí být ocelově modrá, ne stříbřitě modrá. Hlava modro-bílo-zlatá, symetricky zbarvená. Tělo modro-bílé, prolínající se, celá bílá nebo celá modrá s bílým límcem. Kromě hlavy nesmí být jinde na těle zlatá nebo hnědá barva. Bílá barva minimálně do 2/3 končetin, celé břicho a hrudník, límec kolem krku a 1/3 konce ocasu. Nos černý.

Chocolate

Hnědě zbarvení srsti po těle. Hlava a nohy s tříslovým pálením. Oči hnědé až jantarové, lemování očí hnědé. Nos hnědý, játrový. Tlapky a drápky hnědé.

Golddust

Bílo-zlatá, bez ohledu na rozložení (zlatá barva může, ale nemusí, být u dospělých zvířat mnohem jasnější, pouze jako zlatý prach - jak je ve jméně Golddust. Oči středně velké, zelenohnědé až tmavě hnědé. Nos tmavý, růžové skvrny povoleny.

Ocean pearl

Zlatohnědá melírovaná, v mládí s červenohnědými nebo černými konečky. (Tato barva se může, ale nemusí, do dospělosti psa změnit). Srst štěňat je tmavě hnědá melírovaná a během života psa se rozjasňuje a světlá až do smetanového zbarvení. Nejvýrazněji v prvním roce života, potom už ne tak zřetelně. Odstín však neustále podléhá hře světel a stínů a barva psa se tak neustále mění podle třpytu a světla na různé odstíny jeho základních barev včetně zlaté, hnědé, červené, šedé, béžové a krémové - smetanové. Struktura srsti je jemná až silná. Nos černý.

Adda

Bílá se zlato-hnědou melírovanou, v mládí s červenohnědými nebo černými konečky. (Tato barva se může, ale nemusí, do dospělosti psa změnit). Srst štěňat je bílá s tmavě hnědými melírovanými znaky a během života psa se rozjasňují a světlají až do smetanového zbarvení. Nejvýrazněji v prvním roce života, potom už ne tak zřetelně. Bílá barva je rozložená minimálně na límci kolem krku, celém břiše, hrudníku, 2/3 končetin a 1/3 konce ocasu. Odstín zlaté však neustále podléhá hře světel a stínů a barva psa se tak neustále mění podle třpytu a světla na různé odstíny jeho základních barev včetně zlaté, hnědé, červené, šedé, béžové a krémové - smetanové. Nos černý.

Biro

Hnědá - bílá s pálením, přičemž bílá barva musí být minimálně na celém břiše, do 2/3 výšky nohou, límci kolem krku a 1/3 konce ocasu. Oči hnědé až jantarové., lemování očí hnědé. Nos hnědý.

Merle:

Blue merle: Jasná, stříbřitě modrá, s černým mramorováním. Sytě pálené znaky mají přednost, ale jejich absence nesmí být penalizována. Bílá barva je akceptována na krku, hrudníku, nohách, spodní straně čenichu, lysině na hlavě a bílá rozšířená ze spodní strany těla. Bílá na hlavě by neměla převažovat. Oči musí být zcela lemovány barvou a pigmentem. Celkový dojem musí být modrý. Nosní houba černá. Pro zbarvení merle je charakteristické, že věkem tmavne. Oči jiskrné, hnědé, jantarové, modré. Diskvalifikace: bílá barva na těle, to znamená na hřbetě mezi kohoutkem a ocasem.

Gold merle: Zlatavá, béžová až hnědá barva s černým mramorováním. Sytě pálené znaky mají přednost, ale jejich absence nesmí být penalizována. Bílá barva je akceptována na krku, hrudníku, nohách, spodní straně čenichu, lysině na hlavě a bílá rozšířená ze spodní strany těla. Bílá na hlavě by neměla převažovat. Oči musí být zcela lemovány barvou a pigmentem. Celkový dojem musí být zlatavý. Nosní houba černá. Pro zbarvení merle je charakteristické, že věkem tmavne. Oči jiskrné, hnědé, jantarové, modré. Diskvalifikace: bílá barva na těle, to znamená na hřbetě mezi kohoutkem a ocasem.

Choco merle: Čokoládově hnědá barva s tmavým mramorováním. Sytě pálené znaky mají přednost, ale jejich absence nesmí být penalizována. Bílá barva je akceptována na krku, hrudníku, nohách, spodní straně čenichu, lysině na hlavě a bílá rozšířená ze spodní strany těla. Bílá na hlavě by neměla převažovat. Oči musí být zcela lemovány barvou a pigmentem. Celkový dojem musí být čokoládový. Nosní houba hnědá/ játrová. Pro zbarvení merle je charakteristické, že věkem tmavne. Oči jiskrné, hnědé, jantarové, modré, zelené. Diskvalifikace: bílá barva na těle, to znamená na hřbetě mezi kohoutkem a ocasem.

Blueberry: Bílá v rozvržení stejně jako biewer, se znaky blue merle. Nosní houba černá. Oči jiskrné, barva očí hnědá, modrá.

Chocoberry: Bílá v rozvržení stejně jako biewer, se znaky čoko merle. Nosní houba hnědá/játrová. Oči jiskrné, barva očí hnědá, modrá, zelená.

Text a fotky laskavě poskytla Inka Cibulková, Colorful yorkshrie terrier club, www.cytclub.com