21.03.15 Pomůcky

Výběr antiparazitik

Na trhu je k dostání celá řada antiparazitárních prostředků od šamponů, obojků, sprejů, až po spot on pipety. Co vybrat? Jedním kritériem je samozřejmě hmotnost zvířete, důležité je ale i prostředí, ve kterém se pes nejčastěji pohybuje.

 

Psům, kteří žijí ve městech nebo převážně v domácnosti, doporučují odborníci antiparazitární produkty ve formě spreje (jsou levnější, ale vydrží kratší dobu) nebo tzv. spot on (pipety jsou účinnější, ale dražší). Aplikaci spot on přípravků je nezbytné provádět pravidelně 1x měsíčně od únoru až do listopadu. Obecně platí, že je lepší aplikovat spot on v době, kdy se pes nebude koupat (ideálně ne před koupelí ale až 48 hodin po ní). Nezapomínejte ani na důslednou prevenci v místech, kde se pes často nachází. Parazité se rádi množí na teplých místech, jako je například pelíšek. Proto je nezbytné i tato místa ošetřit vhodným sprejem a pravidelně prát pokrývky a polštářky. Vhodnou ochranou jsou i velikostně univerzální antiparazitické obojky. Zvlášť se hodí pro psy, kteří mohou pobývat venku. Nejsou však příliš vhodné pro zvířata, která žijí v domácnosti a jsou v úzkém kontaktu s malými dětmi. Obojek je vhodné začít používat již v březnu, důležité je jeho nasazení zopakovat přibližně po čtyřech měsících – tedy v červenci a listopadu. Pokud psi žijí v domácnosti společně s kočkami, volte takový druh antiparazitika, který kočka dobře snáší (poraďte se s veterinářem).

 

Jaké produkty můžete pořídit?

 

Advantix pro psy spot-on - odpuzuje a zabíjí klíšťata, moskyty a komáry dříve, než se přisají. Blechám zabrání kousat do několika minut. Jedna aplikace chrání až jeden měsíc. Přípravek má repelentní účinek - odpudí parazita dříve, než se stačí zakousnout a přenést nebezpečné nemoci. Účinně chrání před širokou škálou vnějších parazitu (klíšťata, blechy, komáři, bodavé mouchy, všenky). Je voděodolný - účinkuje i po namočení zvířete. Je bezpečný pro štěňata od 7 týdnu věku a nad 1,5 kg živé hmotnosti i pro březí a laktující feny.

Spot on Frontline combo – vhodný pro psy a štěňata starší 8 týdnů. K použití proti napadení blechami, spolu s klíšťaty a/nebo všenkami. Insekticidní účinek proti napadení dospělými blechami trvá po dobu až 8 týdnů. Zabraňuje pomnožení blech potlačením vývoje vajíček (ovicidní účinek), larev a jejich vývojových stádií (larvicidní účinek) vyvinutých z vajíček nakladených dospělými blechami po dobu až 8 týdnů po aplikaci. Eliminace klíšťat (Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Rhipicephalus sanguineus). Přípravek má trvalý akaricidní účinek po dobu až 4 týdnů proti klíšťatům (doloženo výsledky experimentálních studií). Eliminace všenek (Trichodectes canis). Přípravek je možné použít jako součást léčebné strategie při kontrole alergie na bleší kousnutí (FAD).

Antiprazitární sprej Frontilne – slouží k léčbě a prevenci při napadení blechami, klíšťaty a všenkami u psů i koček.

 

Antiprazitární obojek Kiltix - obojek Kiltix obsahuje dvě účinné látky (propoxur a flumethrin), které vzájemným působením zaručují vynikající a dlouhotrvající účinek proti blechám i klíšťatům. Flumethrin navíc způsobuje neplodnost samiček klíšťat, takže snižuje zamoření prostředí klíšťaty. Protože trvá přibližně 24 hodin, než se účinné látky rozptýlí po celém těle psa, je velmi důležité nechávat obojek na psovi stále - dokonce i při koupání! Kiltix je vhodný pro všechna plemena psů: malá, střední, velká, dlouhosrstá i krátkosrstá. Obojek nemění barvu ani kvalitu srsti.

 

Antiparazitární obojek Bolfo - obojek je vhodný pro psy i kočky slouží k hubení blech, klíšťat, vší a všenek. Je určen pro stálé nošení, účinkuje jak při pohybu, tak v klidu. Po nasazení je účinný proti blechám u koček až 4 měsíce, u psu až 5 měsíců. Po nasazení je obojek účinný proti klíšťatůmu koček a psů až 10 týdnů. Vhodný pro zvířata od 3 měsíců věku.

 

FIPRON pro psy spot on - antiparazitární přípravek pro psy proti blechám, klíšťatům a všenkám. Vzhledem k absenci údajů neaplikujte zvířatům mladším 8 týdnů a nebo vážícím méně než 2 kg.

 

Antiparazitární spot-on EXSPOT – spot on obsahuje velmi účinný insekticid permethrin. Ten zabíjí blechy a klíšťata a zajišťuje ochranu před napadením vnějším parazitem. Po nakapání roztoku na kůži psa dochází k rychlému šíření permethrinu tukovou vrstvou kůže. Během 2-3 dnů je rozšířena účinná látka po celém těle psa. Parazité jsou po kontaktu s ošetřeným psem odpuzováni díky "hot feet efektu", kdy jsou drážděna nervová zakončení na jejich končetinách. V případě proniknutí účinné látky do jejich těla jsou ihned paralyzováni a usmrceni. Exspot® chrání před klíšťaty po dobu 4 týdnů, před blechami po dobu 4 týdnů, před pakomárem po dobu 3-4 týdnů.

 

 

Antiparazitární obojek FORESTO – není to tradiční obojek proti blechám a klíšťatům. Je vhodný pro psy i kočky. Využívá nově vyvinutou směs materiálů, která umožňuje bezpečné, řízené uvolňování nízkých dávek účinných látek po dobu až 8 měsíců. Tak psa dokonale chrání nejen tím, že blechy a klíšťata hubí, ale rovněž klíšťata odpuzuje dříve, než se přisají. Odpuzuje klíšťata a hubí blechy i klíšťata.

 

Antiparazitární spot on FLEVOXroztok pro nakapání na kůži účinkuje proti blechám a klíšťatům. Používá se k léčbě napadení blechami a všenkou psí, potlačení alergie na bleší kousnutí. Insekticidní účinek proti novému napadení dospělými blechami přetrvává po dobu 8 týdnů.

 

Antiparazitární vesta STOP KLÍŠTĚ - obleček s repelentním účinkem k prevenci napadení psů zevními parazity funguje na principu mechanické ochrany doplněné účinkem permethrinu. Vyrobeno z komfortního materiálu, který je pružný a lehký. Softshell nepromokne. Obleček se nesmí používat na kočky - obsahuje permethrin, který je pro kočky extrémně jedovatý

 

Antiparazitární sprej BOLFO – sprej proti blechám je vhodný pro kočky i psy od prvních týdnů života. Používá se jako přípravek proti blechám, klíšťatům, vším a všenkám a k hubení jednotlivých klíšťat.

 

Antiparazitární spot on BOB MARTIN – spot on roztok pro nakapání na kůži slouží k léčbě napadení blechami a klíšťaty. Blechy budou usmrceny během 24 hodin. Insekticidní účinnost proti novému napadení dospělými blechami přetrvává po dobu 8 týdnů. Délka akaricidního účinku proti klíšťatům přetrvává po dobu 4 týdnů.

 

Antiparazitární obojek BEAPHAR S.O.S. - obojek je vhodný pro psy od 6 měsíců věku. Efektivně hubí blechy a klíšťata. Je voděodolný.

 

Antiparazitární obojek BEAPHAR DIAZ - černý, voděodolný antiparazitní obojek pro dospělé psy od 1 roku efektivně chrání psa proti blechám a klíšťatům. Je určen jako prevence proti napadení parazity, ale i pro psy parazity již napadenými.

 

ARPALIT elektronický repelent - veterinární technický prostředek Arpalit Dog elektronický repelent je vhodný pro psy všech velikostí a každého věku. Používá se i pro starší a slabá zvířata náchylná k nemocem, v době laktace, pro štěňata i pro zvířata pobývající v domácnosti. Elektronický repelent obsahuje mikročip, který vydává ultrazvukové impulzy o frekvenci 40 kHz neslyšitelné pro člověka a zvíře. Krátké ultrazvukové impulzy ruší a odpuzují parazity v okruhu 3 metrů od zvířete a tím brání jeho napadení.

 

ARPALIT sprejkožní sprej ve formě čiré, bezbarvá tekutiny s lehkou parfemací ve formě aerosolu s hnacím plynem. Roztok je ektoparazitický přípravek s ovicidním a larvicidním účinkem. Používá se k běžnému ošetření srsti i k ochraně proti opakovanému napadení parazity. Forma spreje je pro svou snadnou aplikaci vhodná především pro velká zvířata a jejich příbytky.

 

ARPALIT šampon BAMBUSOVÝ proti parazitům - jemný šampón na mytí srsti kožešinových zvířat s ovicidním a larvicidním účinkem s přídavkem vitamínů, bambusového extraktu, olivového oleje a elastinu.

 

Antiparazitární obojek SCALIBOR - obojek Scalibor® Protectorband obsahuje účinnou látku deltamethrin, která spolehlivě chrání psy proti klíšťatům, blechám, pakomárům (Phlebotomus perniciosus) a komárům (Culex pipiens pipiens). Zároveň zajišťuje spolehlivou ochranu vašeho psa před onemocněními, která klíšťata a komáři přenášejí jako je babesióza, ehrlichióza, lymeská borelióza, klíšťová encefalitida, leishmanióza a dirofilarióza. Je odolný vůči vodě a příležitostný kontakt s vodou neomezuje jeho účinnost. Dá se bez problémů použít již od 7 týdnů věku psa a to i u březích a kojících fen. Nevhodný je pro kočky.

 

Všechna uvedená antiparazitika jsou k dostání na www.krmeni.cz