12.06.17 Pomůcky

10 rad, které vám pomohou při výběru psí boudy

Ať už si chcete boudu pro psa vyrobit sami, nebo si ji necháváte zhotovit na zakázku, ujistěte se, že víte, jak má být velká a kam ji umístit. Jen tak si ji váš čtyřnohý přítel oblíbí.

1. Psí bouda by měla být dostatečně prostorná a zateplená ze všech stran (obzvlášť v případě krátkosrstých plemen). Konstrukce by měla být těsná, aby do ní nefouklo a neunikalo teplo.

2. Ideální velikost je taková, aby se v ní pes mohl pohodlně natáhnout a postavit. Větší bouda neznamená lepší. Ve velké boudě nebude mít pocit bezpečí a v zimě si ji nedokáže vyhřát svým tělesným teplem. 

3. Stěny je vhodné zateplit polystyrénem (tloušťka zhruba 4 cm), který se obloží druhou stěnou (např. OSB deskou), aby pes polystyrén neokusoval. 

4. Bouda by měla být izolovaná od země „vzduchovým polštářem“, aby nenasávala vlhkost a zimu. K vyvýšení lze použít stojné nožky (stačí okolo 2-3 cm).

5. Střecha by měla jít odklopit, aby se bouda dala snadno čistit. Pokud má plochou střechu, psi si jí často oblíbí jako místo k odpočinku.

6. Většině psů lépe vyhovuje obdélníkový půdorys než čtvercový. Vhodný je i tvar do písmena L, kdy na menší předsíň navazuje „ložnice“, která je díky předsíni chráněná před prouděním studeného vzduchu a nánosem nečistot (listí, sníh).

7. Na zimu se může vchod do boudy zakrýt závěsem z kobercoviny nebo gumy.

8. Bouda se vystýlá ovesnou nebo pšeničnou slámou (bez osin) a mění se podle potřeby (zhruba jednou za dva týdny).

9. V případě velkých mrazů se do boudy může instalovat elektrický výhřev. Jedná se pouze o podpůrné topení, které pomáhá psovi udržet v boudě vyšší teplotu. Musí být umístěno tak, aby se o něj pes nemohl poranit. Kabely je nutné vést v chrániči, aby je pes nemohl rozkousat. Dbejte na to, aby mělo vytápění veškeré pojistky proti přehřátí a zásahu elektrickým proudem.

10. Důležité je i umístění boudy na pozemku. Bouda by měla být na stinném místě v blízkosti domu, aby měl pes dobrý výhled na vchodové dveře a přístupovou cestu.


foto: pixabay.com