09.02.16 Péče

Zásady správné péče o zuby

Věděli jste, že správná ústní hygiena nechrání jenom chrup vašich zvířecích přátel, ale napomáhá také předcházet onemocněním imunitního systému a zejména u psů chorobám srdce, ledvin a jater? Jaké jsou její hlavní zásady?

 

Pravidelnost

Jedním z nejdůležitějších faktorů je vytvořit z čištění chrupu pravidelný rituál. Pes i kočka jej budou očekávat a nebudete s nimi muset svádět urputný boj „kdo s koho“. Vhodné je podporovat spolupráci nějakou odměnou. Může to být společná hra nebo i pamlsek, který obzvláště ocení kočky, s nimiž bývají (co se týče zubní hygieny) největší potíže.

Funkční zubní kartáček a zubní pasta

Ideálními pomůckami na čištění zoubků jsou speciální kartáčky a pasty. Funkční kartáček by měl odpovídat velikosti tlamy vašeho zvířete, vyvarujte se proto těch příliš velkých či naopak příliš malých. Nejdůležitějším kritériem při výběru by měly být velmi jemné a husté štětiny. Se svými zvířecími miláčky nikdy nesdílejte pastu. Zubní pasta pro člověka má vysoký obsah fluoru a mnoho jiných látek, které zvířata nejsou schopna strávit. Vybírejte proto vždy ve specializovaných obchodech pro zvířata, kde najdete pasty s nízkým obsahem fluoru obsahující chuťová korigencia. Díky tomuto složení tak vašim zvířecím parťákům zaručeně zachutnají.

Funkční pochutiny

Jako prevence mohou dobře posloužit i nejrůznější dentální pamlsky, které vašim mazlíčkům nejenže zachutnají, ale hlavně udělají část práce za vás. Speciální pamlsky a velké granule totiž nutí vaše zvířecí mazlíčky více kousat, díky čemuž se odstraní většina zubního plaku. Velmi snadným a účinným způsobem, jak vašemu zvířecímu miláčkovi zajistit svěží dech, jsou kapky Tropiclean fresh breath Drops speciálně určené pro tyto účely. Stačí pouze denně přidávat 3 kapky do misky s vodou a už po týdnu bude mít váš chlupáč nápadně svěžejší dech.

Příznaky, že je něco v nepořádku

Prvním příznakem toho, že ústní dutina vašeho mazlíčka není zrovna v té nejlepší kondici, je nepříjemný zápach z tlamy. Dalším znakem může být i nadměrné slinění. Alarmujícím signálem je odmítání stravy. Je-li pro vašeho psa či kočku obtížné přijímat stravu, či se jí dokonce vyhýbá, měli byste neprodleně navštívit veterináře.

Když jsou příznaky ignorovány…

Nevěnujete-li dostatečnou pozornost prvním příznakům onemocnění chrupu, dochází pak k postupnému rozvíjení zánětu dásně a závěsného aparátu, který povětšinou končí uvolněním zubu a jeho vypadnutím. Samotné vypadnutí zubu však není to nejhorší. Těžké záněty se mohou rozšířit až na čelistní kost. Bakterie se pak mohou dále šířit do dutiny nosní a obzvláště u starších psů může dojít v důsledku chronické infekce k onemocnění srdce, ledvin a jater.

Tipy, jak problémům se zoubky předcházet

Udělejte z čištění ústní dutiny pravidelný rituál, za který svého domácího mazlíčka odměníte, on pak bude lépe spolupracovat. Nezapomínejte používat speciální pasty s oblíbenou příchutí. Používejte dentální pamlsky jako chutnou odměnu. A v neposlední řadě pak pravidelně navštěvujte veterináře, který dokáže počínající záněty bezpečně odhalit a pomoci tak vašemu psímu či kočičímu příteli, aby měl zoubky jako perličky co nejdéle.