19.08.14 Péče

Blechy jsou jen u bordelářů?

Říká se, že domácí mazlíčci, o něž se majitel dobře stará, nemohou dostat blechy, protože tito nepříjemní cizopasníci se udržují jen ve špíně. Je to skutečně pravda?

Ne. Mnozí majitelé psů nebo koček utrpí šok a cítí se jako špindírové, pokud má jejich mazlíček najednou blechy. Tito parazité se však mohou na procházce či na zahradě dostat na psa nebo kočku, i když máte doma uklizeno jako v klícce. Vůbec totiž nezáleží na tom, jak čistou máte domácnost. Blechy nejsou cizopasníci, kteří by žili pouze tam, kde je špína nebo se neuklízí. Jsou to paraziti, kteří vyskočí na zvíře, sají mu krev a pak žijí z 80 % v jeho okolí, převážně v pelechu, ale i v koberci, na pohovce, křesle atd. Zde také kladou svá vajíčka. Proto pokud se přece jen stane, že váš čtyřnohý mazlíček dostane blechy, tak kromě jeho samotného odblešení antiparazitními preparáty, musíte zbavit blech také okolí zvířete a místa, kde leží. Nejrychlejší pomoc pro zvíře najdete ve formě tzv. spot-on přípravků, což jsou nejrůznější roztoky ve formě pipet s účinnými látkami, které se zvířeti vtírají na zátylek.

Vzhledem k tomu, že se většina blech a především vajíček nachází v okolí zvířete, musíte toto ošetření provádět vícekrát za sebou. Současně musíte vyprat psovi nebo kočce pelech, vysavačem vysát všechny místa, kde se zvíře zdržuje a zároveň i vystříkat domácnost speciálním přípravkem (např. Biokill - preparát na ničení ektoparazitů domácích zvířat, je netoxický, má dlouhodobým účinek, používá se pouze na prostředí, ne na zvíře).

Spot-on pipety (případně i antiparazitární obojky) mají i preventivní účinek, ošetřené zvíře tak nemůže po určitou dobu dostat další blechy, protože kdyby na zvíře vyskočily, přípravek je odpudí nebo usmrtí. O vhodném antiparazitiku se můžete poradit s veterinářem.

 

Zdroj: Psi, kteří štkají, nekoušou?, Imke Niewöhner, Grada, 2009, www.grada.cz