20.05.14 Péče

Blechám vstup zakázán!

Zdaleka už neplatí, že blechy jsou ty malé potvůrky, které vlezou jen na špinavého voříška v boudě. Jaké hrozby invaze miniaturních útočníků skrývá? Malá exkurze do světa blech vám na otázky odpoví.

 

Blecha se z biologického hlediska řadí mezi bezkřídlý hmyz žijící cizopasným způsobem života. Měří sice jen několik milimetrů, ale pouhým okem ji lze snadno zachytit. Blechy patří mezi výborné skokany, což podstatně ztěžuje jejich likvidaci. Na jeden skok totiž dokáží překonat vzdálenost až 35 cm. Všichni dospělí jedinci se živí krví svého hostitele a žijí buď přímo na něm, nebo na místě, ve kterém přebývá. Pokud byste chtěli blechu vyhladovět, bohužel se vám to nepodaří. Vydrží totiž až jeden rok bez potravy.

Kromě velmi bolestivého kousnutí, které se v případě rozšíření blech po celé domácnosti nemusí vyhnout ani vám, jsou blechy také nositeli různých onemocnění, od kožních alergií až po mor. Při jejich likvidaci je proto nutné opravdu důkladně zneškodnit jak dospělé jedince, tak i vajíčka a larvy. V jiném případě se blechy budou dále líhnout a rozmnožovat a z celého procesu se stane boj s větrnými mlýny.

Neúprosný boj proti blechám

  1. Na přítomnost blech v kožichu upozorní neustálé drbání pejska. Jistotu, že jde opravdu o obávaný hmyz, pak získáte po objevení blešího trusu, který vypadá jako hromádky máku a po rozetření připomíná sraženou krev. Nejvíce blech se drží na místech, kde nemá zvíře možnost se drbat. Prohledejte proto důkladně především záda a okolí ocasu.

 

  1. K likvidaci blech v srsti můžete využít koupel, postřik nebo zásyp. Doporučuje se také kombinovat koupel s postřikem. Psa ve vaně důkladně namočte a poté aplikujte antiparazitní šampon (např. Arpalit Neo). Šampon dobře vmasírujte a nechte pár minut působit. Podle potřeby šamponování opakujte. Pokud už je pes vysušený, můžete jej poté nastříkat antiparazitním sprejem. Místa okolo čumáku, očí a ocasu ošetřete pomocí ruky. Další možností je aplikace přípravků spot-on (např. Advantix, Frontline atd.) či antiparazitárních obojků (např. Scalibor, Bolfo atd.)

 

  1. Jestliže má pes blechy v srsti, bude je mít pravděpodobně i v pelíšku a mohou se vyskytnout i jinde ve vaší domácnosti. Psí příbytek je proto nutné ihned vyprat a poté také vystříkat sprejem (např. Arpalit Neo). Na úklid domácnosti si většinou vystačíte sami. Je důležité celý byt vyluxovat a vytřít horkou vodou. Pokrývky a koberce vyperte a vyčistěte zvlášť. Pokud si však v likvidaci nevěříte, pomohou vám specializované deratizační firmy.

 

  1. Po důsledném úklidu srsti, pelíšku i domácnosti je nasnadě sáhnout po preventivním opatření. Aby už pejsek napříště nedonesl plný kožich blech, vybavte ho buď antiparazitním obojkem, aplikujte pipetu spot on, nebo můžete novinkou v podobě elektronického přívěsku. Elektronický repelent (Arpalit Dog a Arpalit Cat) funguje na principu vysílání ultrazvukových vln, které odpuzují parazity až do vzdálenosti 3 metrů. Pokud jde pejsek na vodítku, ochrání tak repelent i vás. Jednoduše připněte repelent na obojek a na dalších 10 měsíců máte o absenci parazitů postaráno.