17.11.15 Život se psem

Vyžírání odpadkového koše

Také si váš pes v době vaší nepřítomnosti plete odpadkový koš se samoobslužným bufetem? Bohužel zbytky lidské stravy jsou pro psa velmi lákavé.

I jinak vychovaný pes občas neodolá a pokud má možnost, tak prostě vybere koš. I když ví, že to nesmí a páníček by se zlobil, chuť (někdy i hlad) zvítězí. Největším rizikem tohoto chování je pozření i nestravitelných věcí – igelitové pytlíky, umaštěný alobal atd. Proto byste měli tomuto problémovému chování zabránit.

Co dělat?

Nejjednodušším řešením, jak zbavit psa pokušení, je umístit odpadkový koš do míst, kam se nedostane (zavřená spíž aj.). Další možností je pořídit si koš s těžkým víkem, který pes neotevře. Také je lepší vynášet koš do popelnice ihned, jakmile do něj dáte zbytky masa, kosti a další voňavá lákadla. Trochu náročnější variantu představuje speciální odpuzovač, který však na českém trhu ještě (pravděpodobně) není k dostání. O co se jedná? Jde o zařízení s čidlem pohybu. Jakmile se pes dostane poblíž koše, odpuzovač vystříkne stlačený proud vzduchu. Tak se pes vyleká a odradí ho to od dalšího vyžíracího incidentu.

Trénink

Samozřejmě je vhodné trénovat se psem povel „fuj/nesmíš“. Snažte se mu nastavit hranice a být důslední. Aby se pes doma sám nenudil, pořiďte mu například hračku kong, kterou naplníte nějakou dobrou psí pastou nebo pamlsky. Tím se pes zabaví. Dobře fungují i nejrůznější žvýkací kosti. Nezapomínejte na to, že pes potřebuje dostatek psychické i fyzické aktivity.

Zdroj: Arden Mooreová: Jak to ten pes myslí? Vizuální průvodce „psí řečí!, Mladá fronta, 2014