21.07.16 Život se psem

Trhání plyšáků

Ačkoli jsou psi domestikováni už tisíce let, svůj lovecký pud neztratili. A když nemají šanci dostat opravdovou kořist, klidně si počíhají a „zabijí“ náhradu – plyšovou hračku.

 

Ve vykuchávání plyšáků vedou teriéři a lovecká plemena, ale i takový společenský francouzský buldoček dokáže s hračkou pořádně zamávat. Některým psům dělá velkou radost, když mohou roztrhat plyšáka a vyházet ven jeho vycpávku... Znudění nebo úzkostní psi se potřebují něčím zaměstnat a přežvykování hraček je jejich oblíbená činnost, zabíjí tak čas nebo zklidňují podrážděné nervy. Když pes vykuchá plyšáka, má pocit dobře vykonané práce. Slouží mu to k vybití nahromaděné energie.

 

Zaměstnejte ho!

Abyste psovi hru na vykuchávání plyšáka trochu ztížili, můžete zkusit zabalit hračku do starého trička a pevně svázat konce dohromady. Hračku schovejte do papírové krabice a vybídněte psa, aby ji vyčmuchal. Tím mu poskytnete jak fyzickou, tak psychickou stimulaci, po které tak touží.

 

Mějte psa na očích

Je lepší mít psa na dohled, když si hraje s plyšovou hračkou. Může totiž spolknout pískátko, oko z umělé hmoty nebo kus vycpávky, čímž si může ucpat žaludek nebo tenké střevo, takže bude potřebovat chirurgický zákrok. Zdá se vám, že psa bolí břicho? Nadměrně sliní, nemá chuť k jídlu? Je letargický nebo zvrací? Může se jednat o komplikace spolknutí nestravitelné části hračky. Pro všechny případy ho vezměte k veterináři!

 

Kong je taky prima

Vzhledem k tomu, že stále nakupování nových plyšáků se může prodražit, převeďte psa na trvalejší druh hraček, například kong, který je velmi odolný. Do něj můžete schovat nějakou oblíbenou psí pochoutku.

 

Zdroj: Arden Mooreová, Jak to ten pes myslí?, Vizuální průvodce „psí řečí“, Mladá fronta, 2014