31.10.16 Život se psem

Ocas jako komunikační prostředek

Ne každý pes, který vrtí ocasem, je v dobré náladě. Pes jím může vyjadřovat kromě radosti také podráždění, nejistotu či strach. Záleží na jeho poloze a pohybech.

Široké mávání ocasem ze strany na stranu

Tímto pohybem ocasu psi vyjadřují přátelství. Je o něco jako vítací pozdrav. „Ahoj, jsem rád, že tě vidím!“ Tvář zvířete je přitom uvolněná a klidná.

Kolečka

Když je pes nadšený a má radost, roztočí ocas jako vrtulku a opisuje jím pomyslná kolečka. Výraz ve tváři a očích je radostný a přívětivý. V lidské řeči by to charakterizoval upřímný široký úsměv či kamarádské objetí.

Svěšený ocas

Pes někdy mává ocasem, i když se cítí nejistý. Poznáte to podle toho, že má zpravidla ocas velmi nízko, někdy s ním může plácat o zadní nohy. Jako jedno z vysvětlení tohoto chování se uvádí, že pes se snaží do okolí rozptýlit svůj pach, aby ostatní psi vycítili jeho nejistotu. Je-li pes nejistý, většinou má i stažené uši.

Ocas mezi nohama

Pokud má pes ocas stažený mezi nohy, pravděpodobně je nejistý a má z něčeho nebo někoho strach. Stahování ocasu pod břicho je pro psy reflexní pohyb, kterým si chrání citlivou část břicha.

Vztyčený ocas, který se chvěje

Ocas, který trčí vzhůru nebo vodorovně trčí, je nehybný nebo se jen lehce chvěje, může znamenat napětí či dokonce přípravu k útoku. Ostatním psům to signalizuje: „Dejte si na mě pozor!“ Pokud navíc pes ohrnuje pysky a výhružně vrčí, je to jasná známka zastrašování a přípravy k útoku.