08.07.13 Aktuality

Zbavte zahradu klíšťat

Chraňte sebe i své psy před nepříjemnými parazity také na zahradě. Jak omezit nebo zcela eliminovat výskyt klíšťat v okolí vašeho domu?

Česká republika patří dlouhodobě mezi země s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě. Z jednotlivých regionů bylo po oba předchozí roky nejvíce nakažených lidí v Praze. To ukazuje mimo jiné i na to, že infikovaná klíšťata se vyskytují v hojném množství nejen v lesích, ale stále více také v parcích či třeba u řek nebo na zahradách. Za Prahou následovaly Středočeský a Ústecký kraj.

Základ je jednoduchý - pravidelný sestřih trávníku.

Pokud nechcete jen počítat, kolik klíšťat jste vy a vaši domácí mazlíčci zase chytili, pravidelně sekejte trávu. Právě tam se totiž klíšťatům nejvíce daří. „Trávník sekejte na co nejkratší výšku, znesnadníte tak klíšťatům šance na útok. Nízká tráva je pro ně poměrně nehostinným prostředím,“ říká Radovan Bureš ze společnosti Briggs & Stratton, předního výrobce sekaček a dalších produktů pro péči o trávník i zahradu.

Účinné je vytvoření nárazníkových ploch

Výskyt klíšťat omezíte také pomocí vytvoření tzv. nárazníkových zón, které znesnadní přesouvání klíšťat z příhodného prostředí na místa, kde se nejčastěji pohybujete. „Klíšťata potřebují k životu vlhké prostředí a to jim zajišťuje rostlinný porost. Pokud zahradu pečlivě sekáte, je účinné vytvořit předěly mezi bujnějším porostem a vlastní zahradou. Zpevnění nebo posypání přístupových cestiček kamínky, pískem či pravidelné zkracování přečnívajících větviček jistě pomůže,“ doporučuje Radovan Bureš.

Nespoléhejte na jednorázový chemický postřik

Klíšťat se nezbavíte jednorázovým chemickým postřikem. Umějí se totiž vracet a řádně potrápit lidi i domácí zvířata. Vhodnější je pečovat o trávník i v tomto směru pravidelně. Tím výskyt nebezpečných vetřelců výrazně snížíte.

Klíšťový test – když už klíště máte

Klíšťový test rozpozná v 10 minutách, zda klíště v sobě nese původce boreliózy a zda stojíte před rizikem nakažení. Test je včasným varovacím systémem, který napomůže citlivě a včas rozpoznat příznaky (k dostání například na www.prozdravi.cz za 299 Kč).