02.01.17 Aktuality

Útulky se po hlučných silvestrovských oslavách plní zvířaty

Útulky po Novém roce hlásí nárůst počtu umístěných zvířat. Na vině ovšem není Štědrý den a nevhodně zvolený dárek. Provozovatelé útulků říkají, lidé se už naučili pod stromeček živé dárky nedávat. Jsou to petardy a další zábavní pyrotechnika, která domácím mazlíčkům způsobuje stresové stavy vedoucí k nepředvídatelnému chování.

 

Silvestrovské oslavy každoročně vylekají zvířata, která se nedobrovolně dostávají do útulků. Za jejich umístění přitom nemůže pouze stres ze silvestrovských oslav, ale také zranění, která v tento den utrpí. Za vylekání psů či jejich poranění přitom mohu nejčastěji nesvědomití majitelé. V řadě případů nejsou psi během venčení na vodítku a pokud se v jejich blízkosti ozve ohlušující rána či objeví světelný efekt, může nastat problém. Psi se takto ztrácejí i z pozemků, kdy jsou vlivem stresu schopni překonat zábrany, které jinak běžně dostačují. Do útulků se také dostávají zvířata, kterým zranění nebo šok způsobí zábavní pyrotechnika: „Zvířat, která utečou, protože se leknou petard, je stále mnoho a jejich počet i přes snahu a osvětu neklesá. Většina psů umístěných v útulku po Silvestru se vrací zpět k majitelům,“ řekla Michaela Zemánková, ředitelka psího útulku DogPoint.

Přesto ale některá zvířata v útulku zůstávají i po Silvestru a doplácejí tak na neuvážené jednání svých majitelů. Proti tomu, aby se psi a další mazlíčci do útulku vůbec dostali, bojují i starostové obcí. Díky moderním prostředkům, jako je cílená komunikace na občany prostřednictvím SMS, hlasových zpráv či speciálními aplikacemi ve smartphonech, dávají svým občanům vědět, že po obci se například potuluje ztracený pes.

Není to však pouze obecní či městský úřad, který takto pomáhá. „Pro chytré telefony dnes existují aplikace, které umožňují pobíhající zvíře vyfotografovat a snímek odeslat přímo na obecní úřad. Ten obdrží nejen fotografii, ale také přesné souřadnice GPS, kde se zvíře nachází, a může učinit další kroky k jeho zabezpečení či vypátraní majitele. Pokud obec používá mobilní rozhlas, může tak odeslat třeba na skupinu pejskařů SMS o tom, že v obci pobíhá pes, s dotazem, zda náhodou není někoho z nich. V případě, že se majitel najde, nemusí zvíře putovat do útulku, obec v souvislosti s jeho odchytem nebude mít finanční výdaje a majitel ušetří čas, který by jinak strávil hledáním a papírováním,“ dodal Ondřej Švrček, provozovatel jedné ze služeb pro chytrou komunikaci.