27.09.14 Aktuality

Světový den vztekliny

Den 28. září vyhlásila OIE (původně Office International des Epizooties, odtud OIE, nyní Organisation mondiale de la santé animale neboli The World Organisation for Animal Health – Světová organizace pro zdraví zvířat) jako „Světový den vztekliny“. Je třeba připomínat, že tato nákaza v řadě zemí Evropy, včetně naší republiky, sice hrozbou není, ale v celém světě jde stále o velký problém.

V ČR nebyla vzteklina zaznamenána od roku 2002 a od roku 2004 jsme právě OIE uznáni za zemi prostou této nákazy. Stálo to velké úsilí, od konce devadesátých let se u nás vakcinovali volně žijící lišky, které jsou přirozeným nejrozšířenějším hostitelem tohoto i člověka ohrožujícího onemocnění. Stálo to velké peníze, je ale třeba si uvědomit, že jde o smrtelné onemocnění. Nicméně i nadále v ČR probíhá monitoring, kdy je vyšetřován předepsaný počet ulovených lišek (plán je 4000 ulovených lišek, vyplácí se 380 korun za kus). Sledujeme pečlivě situaci v okolních státech, kde se vzteklina stále vyskytuje, například u nejbližších sousedů v Polsku, v balkánských zemích, v Turecku i v zemích severní Afriky, nemluvě o dalších zemích.

Je třeba stále upozorňovat chovatele na povinnost vakcinace proti vzteklině u psů, ale i cestujících koček či fretek. Varování se týká i cestovatelů do rizikových oblastí, kde se vzteklina vyskytuje a člověka může poranit a nakazit nejen pes, ale třeba i šakal nebo opice. Pozor také na dovozy vnímavých zvířat, vždy musejí být vakcinována.

Podle údajů OIE vzteklina každým rokem zabíjí kolem 70 000 lidí po celém světě, většinou jde o děti v rozvojových zemích. Více než 95 % případů u lidí je způsobeno kousnutím psa, který je vzteklinou infikovaný. A přitom by tato nemoc už nemusela existovat. Na rozdíl od mnoha jiných chorob, máme nástroj potřebný k vymýcení této nemoci, a tím je vakcinace. O zkušenostech s ní mohou podat svědectví země, kde se vzteklinu podařilo plošnou vakcinací zlikvidovat. Jde o území, kde se vyskytují vektoři vztekliny, tedy lišky, popřípadě jiná vnímavá volně žijící zvířata. A takovouto zemí, kde se díky plošné vakcinaci podařilo vzteklinu vymýtit, je i Česká republika.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS, www.svscr.cz