08.07.13 Aktuality

Se psem do Chorvatska

Na poměrně časté dotazy na podmínky cestování se psy do Chorvatska, nejčastější prázdninové destinace, odpovídáme, že se prakticky nic nemění.

Ano, Chorvatsko se zakrátko stane členským státem EU, nicméně již v průběhu roku 2010 zde v oblasti cestování se psy, kočkami a fretkami své požadavky sladili s podmínkami cestování v rámci EU.
Zopakujeme tedy podmínky, které platí jak pro vstup psa staršího 3 měsíců do Chorvatska, tak i pro tranzit přes členské státy, a pro návrat zpět do ČR (pokud cestující neopustí při cestě území EU):

  • pes musí být označen mikročipem, který musí splňovat normy ISO 11784 nebo 11785 (tetování není Chorvatskem uznáváno)

  • pes musí být doprovázen europasem

  • pes musí mít platné očkování proti vzteklině potvrzené v pasu (včetně délky platnosti očkování), při očkování musí být pes již označen

(Pokud majitel cestuje s více než 5 zvířaty nebo je zvíře do Chorvatska prodáváno, musí být splněny další podmínky. V takovém případě musí být 24 hodin před cestou pes či psi klinicky vyšetřeni u soukromého veterinárního lékaře a dobrý zdravotní stav a způsobilost k cestě musí být zaznamenáno do pasu. Dále musí být pes (psi) doprovázen veterinárním osvědčením týkajícím se nákazové situace vztekliny v místě původu psa (psů), které vystavuje místně příslušná krajská veterinární správa).

Tato fakta je možné si ověřit na internetových stránkách chorvatských veterinárních orgánů:
http://www.mps.hr/default.aspx?id=6260

Šťastnou cestu a pěknou dovolenou!

Text: Josef Duben, www.svscr.cz