17.11.17 Aktuality

Martinovo rozhodování pro asistenčního psa

Martinovi, chlapci s dětskou mozkovou obrnou, před nedávnem zemřel jeho dlouholetý přítel, asistenční retrívr Corf. Kdo měl někdy pejska, tuší, jaká ztráta to pro člověka je. A ztráta psa asistenčního je ještě o to hlubší.


Rozloučit se s asistenčním psem, který odchází za duhový most, prostě není vůbec lehké. Martinovi a všem ostatním členům jeho rodiny přinášel Corf po dlouhá léta radost a pomoc. V letošním roce se s ním po dlouhé nemoci museli rozloučit a doma začalo být po chlupáčovi smutno. Toto těžké období překonávali i s podporou Pestré společnosti.


„S Martinem trpícím dětskou mozkovou obrnou a jeho rodiči jsme byli domluveni, že se za námi přijedou podívat do Prahy. Na první schůzce jsme se bavili o tom, co jejich předchozí pejsek uměl, jakou pomoc pro chlapce a celou rodinu představoval, jaký byl a co se na něm Martinovi nejvíc líbilo. Na pořadu dne bylo také probrat, zda by Martin chtěl psího asistenta nového. Domluvili jsme se, že se společně potkáme na nácvikovém pobytu, kde pozná celý Pestrý tým a bude moci pracovat s některým štěnětem z výchovy. Zkrátka snažili jsme se co nejvíce Martinovi rozhodování ulehčit,“ vypráví pracovnice z Pestré.

Chlapci i jeho mamince se zářijový pobyt moc líbil. Pracoval tam se dvěma pejsky a na závěr pobytu padlo to nejdůležitější – rozhodnutí. Martin v Pestré zažádal o nového asistenčního psa. Všechny pracovnice na pobytu viděly, že to Martinovi s půjčeným pejskem jde jako po másle, jak je radostný, snaživý a užívá si canisterapii i nácviky poslušnosti. Při canisterapeutickém polohování Martin pronesl: „Jeff rozhodně hřeje víc než kamínka a je to daleko lepší.“

Od pobytu v září Martin ještě několikrát v Praze navštívil Pestrou společnost. Se sociální pracovnicí Kristinou vytvořili individuální plán rozvoje i osobní profil. Při jedné návštěvě si popovídal s kamarádem Vojtou, který také čeká na svého asistenčního psa. Martin byl ze všeho, co v Pestré zažil, nadšený. Opět se potkal se štěňaty ve výchově a jednoho pejska si oblíbil více než ostatní. Ten se také stal jeho favoritem. 

A jak bude Martinův příběh pokračovat dál? Několik štěňěcích dorostenců ve výchově absolvuje v průběhu listopadu 2017 zdravotní testy. Jakmile bude jisté, že jsou tito psi zdraví a mohou být zařazeni do výcviku, dostane Martin vědět, jestli jeho favorit testy prošel. A který ze psů ve výchově je oním Martinovým favoritem? Sledujte web a Facebook Pestré a brzo se to dozvíte :-)