30.12.13 Aktuality

Blíží se Silvestr – pozor na útěky psů

Za posledních 48 hodin (28.-29.12 2013) se Psí detektiv zúčastnil 15 případů pátrání po ztracených psech. Třetina z těchto pohřešovaných psů se ztratila kvůli odpalování hlučné zábavní pyrotechniky.

 

„Tento trend je patrný už od Vánoc. Lidé jsou zásobení pyrotechnikou na oslavy příchodu Nového roku, ale odpalují petardy už nyní“, říká jednatelka občanského sdružení Psí detektiv Klára Carbová. „Pátrání po psech, kteří se ztratí právě z tohoto důvodu, je komplikovanější, než když třeba utíkají kvůli hárající feně. Psi jsou vystrašení a mnohdy velmi bázliví. Navíc jsou v momentu leknutí schopni vyvinout obrovské úsilí, aby z místa ohrožení utekli. Přeskakují tak ploty, které jim svou výškou jindy stačí, trhají vodítka a často vinou dezorientace končí pod koly aut“, dodává.

 

Dalším trendem jsou útěky psů při předání novému majiteli. „V období Vánoc jsme zaznamenali 6 případů, kdy pes utekl přímo při předávce novému majiteli nebo těsně po ní“, říká psí detektiv Petr Kučera. Tyto případy jsou mnohdy obtížně řešitelné hlavně proto, že původní a nový majitel si pro předání vyberou lokalitu, která je na půli cesty mezi nimi. Následně nejsou ochotni kvůli pátrání dojíždět na místo ztráty desítky nebo stovky kilometrů. Pes se tak ocitá v neznámém prostředí zcela sám, aniž by po něm majitel intenzivně pátral.

 

Podle statistik Psího detektiva, které vycházejí z šesti týdnů fungování projektu, se počet ukradených psů pohybuje v Česku kolem 10%. „Naše údaje vycházejí ze 158 případů, o nichž máme od poloviny listopadu 2013 podrobné informace“, říká Klára Carbová. Ukradení psi slouží podle Psího detektiva k následnému prodeji ať už koncovým zákazníkům, nebo do tzv. množíren. „Měli jsme případy, kdy byl pes ukraden z auta před obchodním domem nebo kdy majitelka psa na vlastní oči viděla, jak zloděj přeskočil plot u jejího domu, chytil psa a s ním v náručí opět překonal plot a utekl“, říká Petr Kučera.