14.07.16 Aktuality

7 tipů pro prázdninové cestování s domácím mazlíčkem

Na cestu do zahraničí nezapomeňte pas, očkování proti vzteklině i přípravek proti parazitům s repelentním účinkem.

V dnešní době už je zcela běžné, že chovatelé berou své domácí mazlíčky s sebou i na dovolenou. Čeští hoteliéři jim vycházejí vstříc a za poplatek je možné ubytovat i domácí zvířátko. Pokud se chystáte za hranice, ani zde nejsou pro cestování se psem či kočkou výrazné překážky, připravíte-li se na cestu zavčas. Na co nezapomenout?

  1. Očkovací průkaz s platným očkováním proti vzteklině – ať už se přesouváte na chalupu na druhý konec republiky, nebo vyjíždíte za hranice, měli byste mít neustále s sebou očkovací průkaz vašeho psa či kočky. Několik dní před odjezdem zkontrolujte platnost všech očkování. Zejména očkování proti vzteklině je zcela nezbytné při výjezdu mimo ČR. Některé země požadují, aby očkování bylo provedeno 30 dní před příjezdem do vaší cílové destinace.

  2. Pas zvířete v zájmovém chovu – pokud se chystáte do zahraničí, je pas pro vašeho psa nebo kočku nezbytností. Vydá vám ho veterinář, který je oprávněn k jejich vydávání. Podmínkou pro vydání pasu je označení zvířete mikročipem.

  3. Mikročip pro cestu do zahraničí – dříve stačilo v některých zemích označení zvířete tetováním, dnes už je pro veškeré cesty mimo ČR potřeba mikročip. Pokud jej váš mazlíček zatím nemá, navštivte svého veterináře. Označení zvířat tetováním je v rámci EU uznáváno, pokud je jasně čitelné a bylo prokazatelně provedeno před 3. červencem 2011. Při cestování do Chorvatska musí být zvíře označeno mikročipem.

  4. Doklad o dalším speciálním očkování – některé země vyžadují specifická očkování. Informujte se o požadavcích jednotlivých lokalit.

  5. Účinný přípravek proti parazitům s repelentním účinkem – při cestování se zvířetem po ČR a zejména do zahraničí je potřeba chránit domácího mazlíčka hlavně před klíšťaty, komáry a flebotomy. Vybírejte přípravky, které tyto parazity odpuzují a hubí. Zejména pokud se psem cestujete do jihoevropských zemí, je potřeba myslet na ještě rizikovější výskyt onemocnění způsobených bodavým hmyzem. Např. už při cestování do blízkého Chorvatska či Itálie je nutné myslet na riziko dirofilárie. Komáři přenášejí různé nemoci, např. podkožní dirofilariózu nebo srdeční dirofilariózu (tzv. podkožní a srdeční červivost). U srdeční červivosti tento „červ“ dosahuje délky 25–30 cm a parazituje v pravé části srdce psa a kočky. U zvířete dochází v důsledku této červivosti k vážnému onemocnění srdce a plic. Mezi onemocnění přenášená komáry se také řadí leishmanióza, která je vyvolaná jednobuněčným parazitem Leishmanií. Je primárně nevyléčitelná a přenosná na člověka. Leishmanióza se vyskytuje běžně v teplých exotických zemích a v jižních státech Evropy, jako jsou například Chorvatsko, Itálie, jižní Francie, Španělsko či Řecko. V posledních letech jsme se však s těmito exotickými onemocněními začali setkávat i u nás.

  6. Odčervení jednou za tři měsíce – stejně důslední by chovatelé měli být i v případě prevence proti oblým a plochým červům u psů i koček. Parazitů v zažívacím traktu (škrkavek, tenkohlavců, měchovců i tasemnic) zvíře zbavíte pravidelným odčervováním.

  7. Další praktické tipy, které vám i zvířeti zpříjemní cestu i dovolenou – bezpečnost v autě je důležitá nejen pro zvíře, ale i pro vás. Využijte speciální bezpečnostní kšíry či převozní klec. Pokud plánujete urazit větší vzdálenost, vydejte se na cestu ráno nebo večer, kdy je o něco chladněji. Dělejte pravidelné zastávky na malé proběhnutí a dbejte i na zvýšenou potřebu pitného režimu. Aby se váš miláček cítil dobře, vezměte mu s sebou jeho oblíbené hračky nebo deku – obzvlášť kočičky jsou fixované na domácí prostředí, známé věci je uklidní. Přibalte krmení, na které je zvíře zvyklé.